Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Nem vagyunk messze egy új kormányzótöbbségtől – jelentette ki Juraj Šeliga (Za ľudí) parlamenti képviselő a közrádió Szombati párbeszéd című műsorában. A tárgyalásokat elmondása szerint Eduard Heger visszahívott kormányfő vezeti.

 

Előzmények: A kormányt az SaS kezdeményezésére december 15-én hívta vissza a parlament. Az SaS rögtön ezután visszakozott korábbi, előrehozott választásokat szorgalmazó javaslatától, majd ajánlatot tett Hegernek egy új kormányzótöbbség felállítására. Nem sokkal később újra visszakozott, és kijelentette, hogy az SaS nem vesz részt egy újabb kormánykoalícióban ebben a választási időszakban. Heger mindezek ellenére az új kormányzótöbbségről folyó tárgyalások legfontosabb partnerének épp az SaS-t nevezte meg. 

 

„Az új kormányzótöbbségről folyó vita az ünnepek alatt is zajlott, folyamatosan dolgoztunk rajta. Nem vagyunk messze a sikertől. Nem akarok hamis reményeket kelteni, de a tárgyalások jó ütemben haladnak”

 

mondta Šeliga azzal, hogy „meg kell próbálni” egy olyan új többséggel támogatott Heger-kormányt kialakítani, ami a következő választásokig kormányozni tud. Szerinte az, hogy ősszel vagy rendes időben (2024 tavasza) lesznek-e a választások, a mostani tárgyalásoktól függ majd. Szerinte ha lesznek is előrehozott választások, arra csak az év második felében kerülne sor.

 hirdetes_300x300  

 

A jelenleg helyzet elég bonyolult. Ahhoz, hogy előrehozott választásokat lehessen kieszközölni még az év első felében (tavasz végén, nyár elején), le kell rövidíteni egy alkotmánymódosítással a választási időszakot. Ehhez először meg kell szavazni a módosítást (minimum 90 támogató szavazattal) a parlamentben, majd meg kell szavazni magát a rövidítést. Mindezt azonban január végéig tető alá kellene hozni, hogy tartani lehessen a májusi vagy júniusi terminust. A házelnök ugyanis a parlamenti határozat törvénytárba való bekerülését követően leghamarabb csak 110. napra írhatja ki a választásokat. Ha nem jön össze az előrehozott választás kiírása, nagy eséllyel Zuzana Čaputová jelöl ki ügyvivő kormányt erre az időszakra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!