Nyitókép forrása: tanjug

 

Alighogy eltakarították a barikádokat, Észak-Koszovóban, ahol hetekig néztek farkasszemet egymással az etnikai szerbek a koszovói rendfenntartó erőkkel, újabb incidens történt. Egy 33 éves koszovói katona szolgálaton kívül meglőtt egy 21 és egy 11 éves szerb fiatalt. Az incidensre Koszovó déli részén került sor pénteken. Ez megint olaj lehet tűzre, ugyanis az újabb háborús konfliktussal fenyegető hetek után csak a nyugati garanciák és nyomásgyakorlás árán sikerült rendezni Belgrád és Pristina szembenállását.

 

Akkor a szerb rendszámok és egy szerb rendőr letartóztatása állt a középpontban. A rendszámtáblák használatát tiltó törvényt elhalasztották, a rendőrt házi őrizetbe helyezték, az USA és az EU pedig garanciákat adott Belgrádnak a koszovói szerbek helyzetének stabilizálásáról. Szerbia ennek megfelelően visszavonta a határhoz rendelt egységeit és önjáró lövegeit (!).

 

A helyzet rendeződött, de egyértelmű volt, hogy a feszültség megmaradt, megoldás nincs, csak időnyerés. A következő forduló a tavaszi helyhatósági választások lettek volna – Pristina ugyanis igyekszik kiszorítani a legnépszerűbb szerb pártot a játékból. Most azonban mefint felgyorsulhatnak és eszkalálódhatnak az események.

 

 hirdetes_810x300  

A Reuters közlése szerint a koszovói rendőrség letartóztatta a lövöldöző katonát. A két gyereket kórházba szállították, megműtötték, és állítólag túl vannak az életveszélyen.

 

Vjosa Osman koszovói államfő és Albin Kurti miniszterelnök elítélte a katona tettét, ám kérdés, hogy ez mennyire lesz kielégítő Szerbia számára.

 

Koszovóban nagyjából 100 ezer etnikai szerb él.

 

Szerbiában már meg is fogalmazódtak az első aggasztó nyilatkozatok. A Tanjug szerb hírügynökség közlése szerint Nikola Selaković munkaügyi miniszter arról beszélt, hogy „Kurti terroristái” követték el a támadást.

 

Mirodrag Linta szerb országgyűlési képviselő szerint pedig „Kurti terrorista rezsimje” a felelős a történtekért, és a „támadássorozatok célja az, hogy az utolsó szerbeket is elűzzék” az országból.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!