Nyitókép: SERGEI SUPINSKY/AFP VIA GETTY IMAGES

 

Vadim Prisztajko, Ukrajna brit nagykövete arra számít, hogy Ukrajna győzelme az orosz inváziós erők elleni háborúban még ebben az évben megtörténik – mondta a „Newsweek”-nek adott interjújában.

 

„Nem hiszem, hogy ez (a háború) elhúzódna egy évnél tovább” – mondta Prisztajko az Ukrinform ukrán hírügynökség szerint. A Moszkvával folytatott béketárgyalásokat azonban elutasította, mondván, az csak Oroszország számára előnyös. Szerinte ezzel Ukrajna megszállt területeit próbálják megtartani. Ezzel összefüggésben Prisztajko kijelentette, hogy ezen területek közül sok „nagyon fontos”, például a Krím-félszigetre vezető közúti híd.

 

Prisztajko a kijevi kormány szándékait hangsúlyozta, amely Ukrajna egész területét, így a Krímet is fel akarja szabadítani, amit Oroszország illegálisan annektált 2014-ben.

 hirdetes_810x300  

 

„Nagyon határozottan és erősen kell közvetítenünk azt az üzenetet, hogy nem kötünk üzletet országunkkal”

 

– mondta.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzetközi jogot megsértve „annektált” négy ukrán régiót – Donyecket, Luhanszkot, Zaporizzsját és Herszont – szeptemberben, miután hamis „népszavazást” tartottak ezek Oroszországhoz csatolásáról. A Kreml egyik területet sem ellenőrzi teljes mértékben, az ukrán hadsereg pedig már felszabadította a megszállt területek egy részét.

 

Az ukrán diplomata továbbá kiemelte a biztonsági garanciák fontosságát Kijev számára. A Kijev jövőbeli nemzetközi kapcsolatairól szóló vitának azonban szerinte egyértelműnek kell lennie:

 

„Ukrajna nyer, és az Európai Unió, valamint a NATO tagja lesz. Ez így van”.

 

Ukrajna röviddel azután kérte az EU-tagságot, hogy Oroszország februárban teljes körű inváziót indított, Kijev pedig júniusban tagjelölt státuszt kapott.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!