Nyitókép: TASR/AP

 

A Prágai Városi Bíróság hétfőn felmentette Andrej Babiš volt cseh miniszterelnököt és az ANO mozgalom elnökét a Gólyafészek-ügyben (Čapí hnízdo).

 

A bíróság felmentette a másodrendű vádlottat, Jana Nagyovát, az Agrofert holding igazgatótanácsának volt alelnökét is. A bíróság szerint nem bizonyított, hogy a vádiratban leírt tett bűncselekmény volt. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezhet.

 

Egyik vádlott sem jött el személyesen meghallgatni a bíróság ítéletét, ügyvédeik képviselték őket. Múlt héten pénteken azt kérték az eljáró testülettől, hogy távollétükben hozzon ítéletet.

 hirdetes_810x300  

 

Nagyovát dotációs csalás bűntettének elkövetésével és az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolták. Babišt dotációs csalásban elkövetett bűnpártolás bűntettével vádolták.

 

Mindketten többször tagadták bűnösségüket. Ügyvédeik záróbeszédükben megpróbálták meggyőzni a bíróságot arról, hogy a Gólyafészek farm jogosultan kapott európai támogatást. Egyúttal megpróbálták megkérdőjelezni a kulcstanú, az ifjabb Andrej Babiš szavahihetőségét is, aki az apja ellen vallott. A volt miniszterelnök szerint fiát egyes médiumok és olyan személyek manipulálták, akik el akarják távolítani a politikától.

 

A vád szerint Nagyová 50 millió cseh korona (mintegy kétmillió euró) támogatást kért a Gólyafészek farm multifunkcionális központ megépítéséhez. A támogatást kis- és középvállalkozásoknak szánták. Ezért Babišnak 2007 és 2008 fordulóján biztosítania kellett a cég kilépését az Agrofert holdingból, és át kellett adnia a részvényeket gyermekeinek és élettársának. Egy idő után a cég ismét az Agrofert részévé vált. Az állami képviselő (ügyész) szerint az üzletrész-átruházások célja olyan pénz megszerzése volt, amelyre egyébként nem lettek volna jogosultak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!