Nyitókép forrása: reuters

 

Szerdán, a kora reggeli órákban a Wagner-csoport orosz magánkatonai szervezet vezetője, Jevgenyij Prigozsin bejelentette, hogy katonái bevették a kelet-ukrajnai Szoledar városát, ahol az elmúlt napokban rendkívül véres csaták zajlottak a terület ellenőrzéséért. Prigozsoin szerint a város egy részében ukrán katonákat kerítettek be, akiknek ultimátumot adtak, hogy adják meg magukat.

 

Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság (kelet-ukrajnai szakadár régió) vezetője, Denisz Pusilin azonban azt nyilatkozta, hogy már az egész város a Wagner-csoport kezében van.

 

Szerda délelőtt az ukrán vezetés még tagadta, hogy az oroszok bevették volna várost. Az ukrán haderő stratégiai kommunikációs osztálya azt közölte, hogy „Szoledar mindig ukrán volt és az is marad”. A Wagner-csoport által közzétett fotókat, amelyek állításuk szerint Szoledarban készültek, az ukrán hadsereg hamisnak nevezte.

 

 hirdetes_810x300  

Szoledar és Bahmut része az ukránok nyolc éven át épített megerősített védvonalának. Szakértők szerint ez egy háromszintű megerősített védvonal, és a két város a második szintben található. Ha Bahmut elesik, akkor már csak egy vonalat kell áttörniük az oroszoknak ebben a térségben, azután pedig a viszonylag kevésbé védett, nyílt ukrán sztyeppe található, ahol nagyobb mozgásterük lenne egy offenzívára.

 

Körkép.sk, AFP,

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!