Nyitókép forrása: Facebook/Frans Timmermans

 

Ukrajna nem válhat az Európai Unió tagjává, amíg orosz harcoló egységek vannak a területén – jelentette ki Frans Timmermanns uniós biztos szerdán a német Duetsche Welle orosz nyelvű verziójának adott interjújában.

 

„Nem lehetséges. De az alapgondolat az, hogy Ukrajna győztesen, szuverén, független, szabad és saját döntésekre képes országként kerüljön ki a konfliktusból. Azt hiszem, hogy Ukrajna azért harcol, hogy ilyen állammá váljon. Az Európai Uniónak pedig támogatnia kell Ukrajnát e cél elérésében”

 

fogalmazott Timmermans arra a kérdésre válaszolva, hogy Ukrajna EU-taggá válhat-e, amíg orosz egységek vannak a területén.

 

Az Európai Bizottság korábban figyelmeztetett, hogy Ukrajnának a hivatalos tagjelölti státushoz teljesítenie kellene az úgynevezett koppenhágai kritériumokat. E feltételek közé tartozik a stabil állami intézmények megléte, a működő piacgazdaság és -képesség az uniós feltételek és kötelezettségek teljesítésére.

 hirdetes_810x300  

 

Ezenkívül az EU megfogalmazott hét feltételt, amelyeket Kijevnek teljesíteni kell az EU-csatlakozás felé vezető úton. Ezek között szerepel a bíróságok reformja, a korrupció elleni harc, az oligarcharendszer felszámolása és a nemzetiségi kisebbségekkel szembeni politika feladása.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.