Nyitókép: Shutterstock

 

2021 márciusa óta az amerikai Pentagonhoz 366 új jelentés érkezett „azonosítatlan légi jelenségekről”, amelyek UAP (unidentified aerial phenomena) rövidítés alatt ismertek. Az Országos Hírszerző Igazgatóság (DNI) csütörtökön közzétett, régóta várt jelentése szerint a „jelenségek” mintegy fele léggömb vagy drón volt.

 

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma által az UAP-jelentések dokumentálására és elemzésére létrehozott rendellenességeket kivizsgáló hivatal (All-domain Anomaly Resolution Office – AARO) tavaly óta összesen 510 UAP/UFO-jelentést katalogizált – jelentette péntek este a CNN.

 

A hivatal szerint fokozatosan kiderült, hogy 26 esetben pilóta nélküli repülőgépekről vagy drónokról, 163 esetben léggömbökről vagy „légballonszerű tárgyakról” volt szó, hat eset pedig a madaraknak, tárgyaknak (például műanyag zacskók) vagy időjárási jelenségek tulajdonítható.

 hirdetes_300x300  

 

Az új esetek körülbelül felét nem lehetett megmagyarázni, és „úgy tűnik, hogy szokatlan repülési jellemzőket vagy teljesítményt mutattak, és további elemzést igényelnek” –áll a DNI jelentésében.

 

A nyilvánosság számára közzétett közlemény szerint több tényező befolyásolja az UAP észlelését, „mint például az időjárás, a világítás, a légköri hatások vagy az érzékelőkből származó adatok pontos értelmezése”.

 

A jelentés szerint a legtöbb új észlelés az amerikai haditengerészet és légierő repülőitől és üzemeltetőitől származik.

 

A bejelentett esetek számának növekedése „részben annak köszönhető, hogy jobban megértjük azokat a lehetséges veszélyeket, amelyeket az UAP-ok jelenthetnek – mint a repülésbiztonságot fenyegető veszélyeket vagy az ellenség adatgyűjtésének lehetséges platformjai” – áll a jelentésben.

 

A jelentéstétel növekedése annak is köszönhető, hogy „az UAP jelentését övező stigma csökkent” – tette hozzá a CNN.

 

Az AFP megjegyezte, hogy az eddig megmagyarázhatatlan jelenségeket az amerikai védelmi minisztérium, az amerikai hírszerző szolgálatok és s Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) is intenzíven vizsgálja – nem a földönkívüli eszközöktől, hanem a rivális országok kémképességétől való félelem miatt.

 

A DNI jelentése szerint az UAP-k „továbbra is veszélyt jelentenek a légi közlekedés biztonságára és potenciális hírszerzési veszélynek minősülnek” az ellenséges országokból.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!