Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az orosz-ukrán háború és a liberálisok által Németországra erőltetett szerep egyre jobban kikezdi az ország viszonylagos politikai stabilitását. Pénteken olyan hírek jelentek meg a német sajtóban, hogy a legnagyobb kormánypárt, az SPD napokon belül távozásra kényszeríti Christine Lambrecht német védelmi minisztert. Lambrechtnek nem csak a politikai hitelességgel vannak problémái, az egész ügy mögött ott van a két kisebbik kormánypárt intrikája és a Leopard tankok Ukrajnának való átadása. Olaf Scholz kancellár kutyaszórítóba került.

 

A Bild német lap pénteken szellőztette meg, hogy Lambrecht visszahívását saját pártja vette fontolóra. A német kormány hivatalosan (sem nem hivatalosan) nem cáfolta az értesülést. A helyzet elég kínos, egyrészt azért, mert Scholz nyilván még nem találta meg az utódját, így a hír idejekorán került ki a sajtóba. Másrészt jövő pénteken találkoznak a NATO-tagállamok védelmi miniszterei Németországban, a Ramstein katonai támaszponton.

 

Itt várhatóan nyomást fognak gyakorolni Németországra, hogy bólintson rá a lengyel és finn Leopard tankok átadására Ukrajnának. Fegyvereket csak a gyártó ország jóváhagyásával lehet harmadik országnak átadni.

 

 hirdetes_810x300  
A britek megtörték a jeget

 

Nagy-Britannia szombaton hivatalosan is jóváhagyta, hogy új generációs (értsd: 20 évvel ezelőtt gyártott) Challenger tankokat küldjön az ukrán frontra. A BBC közlése szerint 12 tankról lenne szó, ami messze háborút eldöntő mennyiség. Ugyanakkor 14 finn és lengyel tulajdonban lévő Leopard tank átadása is terítékre kerül. Zelenszkij ukrán elnök nagyon számít arra is, hogy amerikai Abrams tankok is érkeznek majd Ukrajnába.

 

Lambrecht leváltása tehát kétségkívül kulcsfontosságú időszakban történik, ám igaz az is, hogy megérett a leváltásra az elmúlt időszakban hibát hibára halmozó miniszter. Lambrecht ideje alatt Németország továbbra sem tudja felzárkóztatni védelmi kiadásait a GDP vállalt és tavaly is beígért 2 százalékára, annak ellenére, hogy 100 milliárdos haderőfejlesztési programot is jóváhagyott a kormány.

 

A német hadsereg lőszerhiánytól szenved, a katonák jelentős részének morálja minősíthetetlen, a harcijárművek pedig tömegével mondják be az unalmast.

 

Tavaly az év első felében Lambrecht dicshimnuszokat zengett magáról, mikor 5000 katonai sisakot küldött Ukrajnába, aztán elvitte fiát egy helikoptertúrára. A Politico szerint tekintélye még saját kollégái között sem volt. Fél évvel hivatalba lépése után pedig egy interjúban kénytelen volt beismerni, hogy nem ismeri a katonai rangok fokozatait.

 

Az utolsó csepp a pohárban valószínűleg szilveszteri videóbejegyzése volt, amikor tűzijátékkal a háttérben arról beszélt, hogy az ukrajnai háború „sok különleges benyomással” és „sok-sok érdekes és különleges emberrel” gazdagította.

 

Kormányátalakítás vagy kormányválság?

 

Lambrecht bukása egyértelműen a háborús retorikával csínján bánó Olaf Scholz pozíciójának gyengülését jelenti. Miközben Scholz gazdasági együttműködésre törekszik Kínával, a két kisebb liberális kormánypárt képviselői Tajvanra utaznak, hogy gyakorlati hozadékot nem jelentő, de politikai üzenetben gazdag gesztusokat tegyenek Pekinggel szemben.

 

Robert Habeck gazdasági miniszter, aki egyben a Zöldek vezetője is, már a héten egyértelművé tette, hogy Berlinnek nem szabad akadályoznia a finn és lengyel Leopard tankok átadását.

 

A kép elég összetett, nem kizárt, hogy kormányátalakítás lesz Németországban, ami nem kis feszültséget fog szülni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!