Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az SaS kedden elutasította Eduard Heger visszahívott kormányfő ajánlatát az új kormányzótöbbségről, és most már előrehozott választásokat szeretne szeptemberben. Eduard Heger szintén jelezte, hogy találkozóra hívja az OĽANO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí képviselőit egy esetleges előrehozott választások lehetőségéről. Eddig az OĽANO és az SaS úgy tűnt, nem akar előrehozott választásokat, a két pártnak pedig együtt elég képviselője lett volna, hogy blokkoljon egy választási ciklust lerövidítő szavazást a parlementben.

 

Megint fordított egyet a köpönyegen az SaS – immáron sokadszor – és elutasította Eduard Heger felkérését egy új Heger-kormány kialakítására és parlamenti támogatására. A dolog eleve ellentmondásos volt.

 

Az SaS-nek már az is baj, hogy az OĽANO élén Matovič áll

 

Ugyanis épp az SaS buktatta meg a Heger-kormányt december közepén. Akkor néhány órával később Richard Sulík, az SaS elnöke már arról beszélt, hogy ne legyenek előrehozott választások, inkább legyen egy új kormányzótöbbség, amely besorol egy új Heger-kormány mögé. Néhány nappal később aztán ezt az ajánlatát visszavonta, de előrehozott választásokat akkor még nem akart. Ma már előrehozott választásokról beszélt, méghozzá szeptemberi határidővel.

 hirdetes_300x300  

 

„Az új kormányzótöbbségről való tárgyalás lehetőségét elutasítjuk. Ez a határozott véleménye az SaS frakciójának. Készek voltunk tárgyalni, de továbbra sem tudjuk, ki az OĽANO valódi vezetője. Ráadásul továbbra is fenyeget az a veszély, hogy Eduard Heger elhagyja az OĽANO-t és nem lesz elég politikai ereje, sem elég legitimitása egy új kormány létrehozásához”

 

közölte Sulík, majd a Sme rodinára próbálta hárítani a felelősséget azzal, hogy Boris Kollárék sem támogatják az új kormányzótöbbséget. Ez nem teljesen igaz, tény, hogy a Sme rodina elutasító álláspontot képviselt, mert nem volt világos, hogy kik lesznek benne az új kormányban.

 

Miközben az SaS maga indította el az egész kormányzótöbbségért folytatott diskurzust, ma már arról beszél, hogy eleve nincs értelme az ötletnek, mert Igor Matovičcsal a párt élén újjáalakítani a kormányt csak a választók „kiskorúsítását” jelentené.

 

A kijelentés részben ismét Igor Matovičot és Gyimesi Györgyöt igazolja, akik az SaS nyári ultimátuma kapcsán többször is jelezték, hogy a liberálisok nem elégszenek meg Matovič távozásával a kormányból. Mint a fenti idézetből kiderült, most már a párt élén sem akarják látni. A történéseket figyelembe véve azonban az SaS végig csak kifogásokat keresett, így komolyan venni a feltételeit ma már nem nagyon lehet.

 

Heger hoppon maradt

 

Heger kedden bejelentette, hogy tárgyalásokba kezd a volt koalíciós pártokkal (az SaS-szel is) az előrehozott választások kieszközléséről.

 

„Holnapra összehívom az OĽANO, a Za ľudí, a Sme rodina és az SaS képviselőit egy tárgyalásra az előrehozott választásokról. Jelenleg a legvalószínűbb egy szeptemberi időpont”

 

fogalmazott a megbízott kormányfő.

 

„Annak ellenére, hogy Richard Sulíktól származott a kezdeményezés az új kormányzótöbbségre, időközben elment tőle a kedve. Néhány SaS-es képviselő jelezte nekem, hogy ők el tudnák képzelni egy kormányzótöbbség támogatását. A mai nap azonban minden erre vonatkozó szándék lezártnak tekinthető”

 

mondta a kormányfő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!