Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn ismét nehézfegyverek szállítását kérte a Nyugattól, és köszönetet mondott az Egyesült Királyságnak, amely szombaton ígéretet tett a Challenger 2 harckocsik leszállítására.

 

„A harckocsik, a páncélozott szállítójárművek és a tüzérség pontosan az, amire Ukrajnának szüksége van a területi integritásának helyreállításához” – mondta beszédében Zelenszkij. Egyúttal köszönetet mondott Rishi Sunak brit miniszterelnöknek, Ben Wallace védelmi miniszternek és Nagy-Britannia népének a közreműködésért.

 

Zelenszkij szerint további fegyverszállításokra számít a svájci davosi Világgazdasági Fórum (WEF) kapcsán. Hétfőn az Olena Zelenszka first lady vezette ukrán delegáció is ezt kérte a WEF-en.

 hirdetes_300x300  

 

Az ukrán elnök beszédében arra is emlékeztetett, hogy a kelet-ukrajnai Dnyipro város lakóháza elleni szombati orosz rakétatámadás során hozzávetőleg 40 ember vesztette életét. További két tucat embert továbbra is eltűntként tartanak számon. Az elnök szerint Ukrajna mindent megtesz, hogy megtalálja a tetteseket és felelősségre vonja őket.

 

Zelenszkij szerint a Dnyipro elleni orosz támadás és Moszkva újbóli kezdeményezése a háborúban „új megoldásokat és gyorsabb döntéseket igényel”. Emlékeztetett arra is, hogy Oroszország a kelet-ukrajnai ukrán Donyeck régióban toboroz katonákat, különösen Bachmut és Szoledar városok környékén, illetve Ukrajna déli részén.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.