Nyitókép: AP Photo/Markus Schreiber

 

Oroszország ukrajnai katonai inváziója azt mutatja, hogy már régóta nincs értelme annak, hogy Ukrajna ne legyen tagja a NATO-nak – jelentette ki kedden az amerikai diplomácia egykori vezetője, Henry Kissinger, aki sokáig kifogásolta Ukrajna NATO-csatlakozását.

 

A svájci davosi Világgazdasági Fórum (WEF) résztvevőihez intézett online beszédében Kissinger azt mondta, hogy Ukrajna NATO-ba való belépése „méltó eredménye” lenne a jelenleg is zajló ukrajnai konfliktusnak.

 

„A háború előtt elleneztem Ukrajna NATO-tagságát, mert attól féltem, hogy ez pontosan azt a folyamatot indítja el, amit most látunk… Amikor azonban ez a folyamat elérte a mostani szakaszt, akkor a semleges Ukrajna gondolatának már nincs értelme”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Kissinger.

 

Amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök igazolni akarta az ukrajnai invázió megkezdését, fenyegetésnek minősítette Ukrajna azon törekvését, hogy csatlakozzon az Észak-atlanti szövetséghez – emlékeztetett az AFP.

 

A 99 éves Kissinger támogatója az ún. reálpolitika, már hónapok óta tűzszünetet követel Ukrajnában, amelyen belül Oroszország területi előnyökhöz jutna.

 

Ezt az álláspontját kedden is megismételte, amikor tűzszünetet javasolt „az invázió vonalán”, hogy megakadályozzák a háború eszkalációját. Ezt követően, amint az Davosban tett nyilatkozatából következik, a tárgyalások során további megállapodások születhetnek.

 

Egyúttal kijelentette: fontos „lehetőséget adni Oroszországnak, hogy ismét a nemzetközi rendszer részévé váljon”, és meg kell akadályozni Oroszország mint állam megsemmisülését. Emlékeztetett arra, hogy ez egy olyan ország, amely atomfegyverrel rendelkezik.

 

Ezzel egy időben Davosban az amerikai diplomácia egykori vezetője csodálatát fejezte ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán nép hősiességével kapcsolatban.

 

A The Spectator című brit konzervatív magazinban a múlt hónapban megjelent cikkében Kissinger arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnában zajló konfliktust párhuzamba lehet állítani 1914-gyel, amikor a világ nagyhatalmai közötti nézeteltérések világháborúvá fajultak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.