Nyitókép forrása: STIA/AP Photo/Daniel Cole (A fotó Macron nyugdíjreformja elleni 2020-as tüntetést mutatja Marseillesben)

 

A francia szakszervezetek legtöbbje csatlakozott a csütörtökön kezdődő, egyelőre egynaposra tervezett általános sztrájkhoz. Iskolák, metrók, TGV-vonatok bénultak meg, és az áramtermelés is visszaesett. Az üzemanyaggyártás egyelőre zavartalan, de könnyen változhat.

 

Utoljára 12 éve volt ilyen széles és ekkora méreteket öltő sztrájk, amit az hívott életre, hogy a francia kormány 62-ről 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt, és növelné a nyugdíjhoz szükséges járulékfizetéssel töltött évek számát. Franciaországé Európa egyik legalacsonyabb nyugdíjkorhatára, és 12 éve is azért robbant ki sztrájkhullám, mert 60-ról 62-re emelték a korhatárt.

 

A szakszervezetek szerint azokat büntetné leginkább a változtatás, akik fiatalon kezdtek dolgozni.

 

 hirdetes_300x300  

Emmanuel Macron francia elnök azonban kitart a nyugdíjreform mellett, szerinte az átalakítás szükséges az állami kiadások kordában tartásához. Macron egyébként ma nem tartózkodik hazájában – Spanyolországba utazott, hogy barátsági és együttműködési szerződést írjon alá Franciaország nevében.

 

A sztrájkot egyelőre egynaposra tervezték, de a szakszervezetek némelyike szerint ha további ágazatok kapcsolódnak be, akkor négynapos tiltakozásokra rendezkednek be.

 

A szülők nagy része kénytelen volt otthon maradni gyermekével, mert a francia tanárok 70 százaléka nem dolgozik. A TGV-vonatokból minden harmadik, vagy csak minden ötödik járat indul el. A tömegközlekedés lényegében már a délelőtt folyamán összeomlott, Párizsban egy egész metróvonal megbénult. Vannak rádiók és tévék ahol előre felvett műsorokat játszanak.

 

A sztrájk miatt csökkentették az elektromos áram termelését is, de ez ellátási problémákat elvileg nem fog okozni. A finomítók most még normális rendben működnek, de ez könnyen megváltozhat, főleg, ha napokig húzódik a tüntetés.

 

A szakszervezetek legalább 1 millió tiltakozót várnak az ország 200 városába. A rendőrség 550–750 ezer tüntetőre készült fel, Párizsban 50–80 ezres tömegre számítanak.

 

Körkép.sk, france24.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.