Nyitókép: SITA/AP

 

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök csütörtökön figyelmeztette az Észak-atlanti Szövetséget (NATO), hogy Oroszország ukrajnai veresége nukleáris háborút robbanthat ki.

 

„Egy atomhatalom hagyományos módon történő veresége nukleáris háborút indíthat el” – írta Medvegyev a Telegramon. Hozzátette: „az atomhatalmak soha nem veszítenek olyan nagy konfliktusokban, amelyektől sorsuk függ”.

 

Medvegyev, aki az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának alelnöke, azt is elmondta, hogy a NATO- és védelmi tisztviselőknek, akik pénteken a német ramsteini légi támaszponton találkoznak, hogy megvitassák Ukrajna stratégiáját és támogatását, mérlegelniük kell döntéseik kockázatait.

 hirdetes_300x300  

 

Oroszország és az Egyesült Államok, amelyek a világ legnagyobb nukleáris hatalmai, a teljes nukleáris robbanófejek 90 százalékával rendelkeznek. A Reuters hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin elnöké a végső szó az atomfegyverek oroszországi alkalmazásával kapcsolatban.

 

Putyin nemrég kijelentette, hogy az orosz „speciális hadművelet” – ahogy ő Ukrajna megszállását nevezi – Oroszország egzisztenciális harca az agresszív Nyugattal. Hozzátette: kész minden rendelkezésre álló eszközt bevetni, hogy megvédje az országot és annak lakosságát az ellenségektől.

 

A Reuters emlékeztet arra, hogy a Kreml vezetője az év eleje óta több jelzést is küldött arra vonatkozóan, hogy Oroszország nem tervezi a kivonulást Ukrajnából. Például egy fregattot küldött hiperszonikus rakétákkal az Atlanti-óceánra, és közvetlenül a vezérkar főnökét bízta meg a háború lebonyolításával. Hozzátette azt is, hogy Oroszország fokozza a fegyvergyártást.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.