Nyitókép forrása: SITA/Konstantin Zavrazhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Tavaly a Yale Egyetem készített egy felmérést arról, hogy mennyi nyugati vállalat hagyta el Oroszországot. Az eredmény szenzációként járta be a világot: több mint ezer vállalat hagyta ott a Föderációt, együttes értékük pedig a GPD 40 százalékát tette ki. Most kiderült, hogy túlzottan is optimista volt a becslés (értsd: a felmérésen keresztül a média rásegített a szankciókat támogató narratívára). Egy friss felmérés szerint a nyugati cégek alig egytizede fordított hátat az orosz piacnak.

 

Simon Evenett, a St. Gallen Egyetem professzora és Niccoló Pisani professzor közös tanulmánya szerint az ukrajnai háború kitörése után az Oroszországból kivonulást ígérő nagy nyugati vállalatok közül csak minden tizedik távozott az országból. Igaz, az ott maradt vállalatok többsége német.

 

Ez nem is csoda, több mint 10 ezer német vállalat működik Oroszországban – az uniós szinten második legtöbb vállalata a Föderációban Franciaországnak van, messze kevesebb, mint a németeknek, cirka 1000.

 

 hirdetes_300x300  

A tanulmány szerint az EU és a G7 országainak 1400 nagyvállalata közül csak 9 százalékuk szánta el magát a háború kitörése után, hogy legalább egy leányvállalatát kivonja az orosz piacról.

 

Egy másik felmérés tavaly augusztusból azt állította, hogy a nyugati cégek 28 százaléka vonult ki, miközben a kínai és indiai befektetések megugrottak Oroszországban.

 

Nem mellesleg a világ 200 legnagyobb vállalata közül 122 még mindig Oroszországban működik, és ezeknek csak negyede ítélte el a háborút.

 

A Yale az ellentmondásos adatok miatt megváltoztatta módszertanát, és egy skálát vezetett be A-tól F-ig, ahol az F a normális üzletmenet fenntartását, az A pedig a teljes kilépést jelöli. Eszerint 310 A-kategóriás vállalat volt, vagyis ennyien távoztak ténylegesen. 501 cég „csak” felfüggesztette tevékenységét.

 

A Kijevi Közgazdasági Főiskola tanulmánya még szkeptikusabb adatokat ismeretett. Szerinte az általuk figyelt 2407 nyugati vállalatból 782 zavartalanul folytatta működését, 172 szünetelteti munkáját, 716 felfüggesztette tevékenységét, 298 visszaállította működését, és csak 393 állította azt, hogy kivonul az orosz piacról – és közülük is csak 46-an tették ezt meg.

 

Az Oroszországból kivonulni nem akarók között van az Unilever, a Subway amerikai gyorséttermi franchise, az olasz Barilla tésztagyártó.

 

A BMW ellenben már nem gyárt autókat Oroszországban, de továbbra is importál onnan alkatrészeket és betartja a meglévő orosz ügyfelekkel kötött szervizszerződéseket.

 

intellinews.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.