Nyitókép forrása: Zuzana Čaputová hivatalos facebook-oldala

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő kedden Berlinben Frank-Walter Steinmeier német elnökkel tárgyalt, elsősorban a kétoldalú kapcsolatokról a közös diplomáciai kapcsolatok elindulásának 30 éves évforudlója alkalmából. Čaputová egyúttal átvette a Swarzkopf Európai Díjat is.

 

Čaputová elfogadta Steinmeier meghívását egy közös vitára is, amelynek fókuszában a demokrácia előtt álló kihívások voltak, például a társadalmi polarizáció és az intézményekbe vetett bizalom gyengülése. A két államfő a német elnök rezidenciáján, Bellevue várában folytatott megbeszélést, az eseményen szlovák és német újságírók, szakértők és értelmiségiek is részt vettek.

 

„Érdekes vita volt, a szlovákiai belpolitikai helyzet és a visegrádi négyek politikai pozíciója is szóba került”

 

közölte a szlovák államfő. A tárgyaláson szó esett biztonságpolitikai témákról is, beszéltek arról is, hogy a Szlovákia területét védő két német Patriot-egység Szlovákiában maradna, amíg szükséges.

 hirdetes_300x300  

 

„A [német] elnök a téma és ajánlat kapcsán nyitott volt, mert ez egy fontos jelzés a két ország együttműködésében”

 

mondta.

 

A Leopard 2-es tankokat is érintették. Čaputová szerint Németország az elkövetkező napokban be fogja jelenteni álláspontját a témában. Hangsúlyozta, hogy nem került szóba az, hogy Szlovákia csak később kapja meg az ígért Leopard 2-es harckocsikat (ezeket azért cserébe kapta, amiért saját tankjait átadta az ukránoknak – a szerk.).

 

Čaputová „jónak” minősítette a szlovák-német kapcsolatok minőségét az önálló Szlovákia fennállásának elmúlt harminc éve távlatában.

 

„Az adatok önmagukért beszélnek: Németország a mi fő partnerünk, ha gazdasági együttműködésről, befektetésekről, kereskedelemről van szó. Természetesen, Németország erős játékos az Európai Unióban. Úgy gondolom, hogy a jó személyes kapcsolatok akár közvetlenül ennek az országnak a képviselőivel, akár üzleti, kulturális szinten rendkívül fontosak”

 

fogalmazott Čaputová.

 

A szlovák államfő Berlinben átvette a Swarzkopf Európai Díjat, amelyet Čaputová a „szervezett bűnözés elleni harc” és a „kisebbségek – főleg a romák – jogainak védelméért”, valamint az ökológiai fenntartható jövő képviseletéért kapott. Az átadón Steinmeier is részt vett.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!