Nyitókép: SITA/Martin Medňanský

 

Vít Rakušan cseh belügyminiszter azt szeretné, ha fokozatosan enyhülnének az ellenőrzések a cseh-szlovák határon. Javasolni fogja a kormánynak, hogy a következő tíz napban csak rendőrök maradjanak a határon. A katonákat és a vámigazgatást így kivonhatják a jelenlegi szolgálatból – tájékoztatott a TASR prágai tudósítója a ČT24 állomás jelentése alapján.

 

A cseh rendőrség tavaly több mint 29 ezer illegális migránst észlelt, ami 162 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és 277 személyt, aki elősegítette az illegális migrációt. Milan Majer, az idegenrendészet igazgatója szerint a 2022-es év volt az egyik legigényesebb részlege számára.

 

Az illegális migránsok nagy száma miatt Csehország 2022. szeptember 29-én bevezette a határellenőrzést Szlovákiával közös határán. A rendőrség 2022 végéig megközelítőleg 9500, főként szíriai származású migránst tartóztatott fel.

 hirdetes_300x300  

 

A kormánykabinet tavaly év végén kezdte meg a rezsim enyhítését a határokon, amikor december 21-én véletlenszerűre változtatta az ellenőrzéseket. Rakušan akkori nyilatkozatai szerint a kormány értékelte a helyzet javulását, és ehhez igazította az intézkedéseket. Az ideiglenes szúrópróbaszerű ellenőrzések jelenlegi meghosszabbítása január 25-ig érvényes.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!