Nyitókép: Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Az orosz sportolóknak „nincs helyük” a 2024-es párizsi nyári olimpián – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden annak a telefonbeszélgetésnek a során, amelyet francia kollégájával, Emmanuel Macronnal folytatott.

 

Zelenszkij az Élysée-palota vezetőjével azon a napon beszélgetett, amikor Ukrajna megemlékezett az orosz megszálló csapatok inváziójának kezdete óta eltelt 11 hónapról. A Kreml 2022. február 24-én, néhány nappal a pekingi téli olimpia záróceremóniája után indította meg provokáció nélküli katonai hadjáratát Kijev ellen.

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem sokkal ezután szankciókat vezetett be Oroszország és a szomszédos Fehéroroszország ellen, amelyek területét orosz csapatok használták a támadáshoz. A konfliktus kirobbanása óta nem rendeztek nemzetközi sporteseményt sem Oroszországban, sem Fehéroroszországban, ezen országok állami jelképeit eltávolították a nagy versenyekről.

 hirdetes_810x300  

 

Thomas Bach, a NOB elnöke tavaly azt mondta, hogy 2023-ban is szívesen látná az Oroszország ellen meghosszabbított sportszankciókat, illetve egy erős ukrán csapatot a közelgő párizsi nyári olimpián, valamint a 2026-os olaszországi téli olimpián.

 

Decemberben Zelenszkij azt követelte, hogy minden orosz sportolót teljesen szigeteljenek el a nemzetközi versenyektől.

 

Az ukrán elnök azt mondta Bachnak, hogy határozottan nem ért egyet az amerikai olimpiai és paralimpiai bizottság azon véleményével, miszerint orosz és fehérorosz sportolók indulhatnának a párizsi játékokon, ha nincs rajtuk hazájuk zászlaja.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!