Nyitókép: SITA/AP

 

Nagy feltűnést keltett Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium politikai ügyekért felelős államtitkárának kijelentése, melyet pénteken tett egy szenátusi meghallgatáson.

 

A politikus úgy fogalmazott: „Cruz szenátorhoz hasonlóan én is, és szerintem a kormányzat is nagyon örül annak, hogy az Északi Áramlat 2 most már egy fémdarab a tenger fenekén.”

 

Nuland nyilatkozata egybecseng Jore Biden amerikai elnök 2022 februárjában, néhány héttel a háború kezdete előtt tett nyilatkozatával.

 hirdetes_810x300  

 

Biden egy sajtótájékoztatón arra utalt, hogy ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, az Egyesült Államok véget vet az Északi Áramlatnak.

 

Szó szerint kijelentette: „Nem lesz tovább Északi Áramlat.”

 

Ismert: 2022. szeptember 26-án hajnalban nyomáscsökkenést észleltek a Balti-tenger alatt futó, Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat 2 gázvezetéken, majd nem sokkal később az 1-esen is. A csövekből több helyen ömlött a gáz, volt ahol egy kilométer átmérőjű körben bugyogott a víz.

 

Dán és svéd szeizmológusok erős robbanásokat regisztráltak a szivárgások közelében.

 

Tavaly novemberben több méter mély krátereket tártak fel a megsérült gázvezetékénél. Szakértők szerint a sérülések robbantásra utalnak.

 

A gázvezeték elleni szabotázsakciót korábban több állam, köztük Magyarország is terrorcselekménynek nyilvánította.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.