Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Közös sajtótájékoztatót tartott kedden Bazinban Rastislav Káčer időlegesen megbízott külügyminiszter és cseh kollégája Ján Lipavský. Szóba került a cseh elnökválasztás eredménye és az európai projekt is, és szokás szerint megint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt kritizálták.

 

A JOJ televízió riportere Orbán Viktor Európával szembeni kritikus kijelentéseivel kapcsolatban kérdezte a két külügyminisztert. Káčer válaszul arról beszélt, hogy Orbán Viktor elmúlt néhány évből származó „félelmetes” kijelentéseivel tele van a „magyar fiók”. Kiemelte, hogy számára döbbenetes, hogy a szomszédban zajló „durva imperializmus” látványos megjelenése ellenére „itt, a mi politikai környezetünkben az EU és NATO-tagok körében van olyan, aki így reagál”.

 

„Amit ő állít, ellentétes az én világnézetem minden szavával, minden betűjével. Én hiszek az európai projektben. Számomra ez nem egy fejőstehén projekt, pénzforrás, amiből az országunkat fogjuk finanszírozni, és hogyha nem ad több tejet, akkor levágjuk és megfőzzük levesnek”

 

mondta Káčer, hozzátéve, hogy a magyar kormányfő víziója „döbbenetes”, amivel semmilyen körülmények között nem tud azonosulni.

 hirdetes_810x300  

 

Lipavský sem spórolt a kritikával, de óvatosabban fogalmazott. Azzal kezdte, hogy Orbán nem egyenlő Magyarországgal, majd elmondta, hogy számára mennyire fontos az európai projekt.

 

„Nem örülök [Orbán Viktor] kijelentéseinek. Európai vagyok és örülök, hogy Csehország és Szlovákia is ezt az utat választotta. (…) Egyértelműen elutasítom az olyan kijelentéseket, miszerint Európa összeomlana. Másrészről nagyon türelmesnek kell lennünk”

 

mondta, hozzátéve, hogy a szankciók esetében Magyarország is megszavazta azokat és a V4 fórumán a magyaroknak lesz alkalma megmagyarázni az elhangzottakat.

 

A sajtótájékoztatón mindkét ország teljes mellszélességgel kiállt Ukrajna további katonai és anyagi támogatása mellett. Rastislav Káčer megjegyezte, nem igazak azok a vádak, amelyek szerint nem Szlovákia érdekeit képviseli Ukrajna támogatásával.

 

„Elsősorban egy megtámadott ország szabadságát támogatjuk, mert területi integritását és szuverenitását megkérdőjelezték. Ukrajna támogatásának fenntartása mindenekelőtt a mi közös érdekünk, mert nem engedhetjük meg, hogy ezeket az elveket kétségbe vonják, mert ha Ukrajna esetében kétségbe vonják, akkor vitathatják a mi esetünkben is”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.