Cseh és szlovák külügyminiszterek: Orbán nem Magyarország. Döbbenetes, hogy valaki ilyen kijelentésekre képes - Körkép.sk
Hajnalka
 • HUF: 385.38
 • USD: 1.08
 • 2 °C
 • 8 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Cseh és szlovák külügyminiszterek: Orbán nem Magyarország. Döbbenetes, hogy valaki ilyen kijelentésekre képes

A szlovák külügy tevékenysége már csak Ukrajna támogatására és Magyarország kritizálására szorítkozik.

Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Közös sajtótájékoztatót tartott kedden Bazinban Rastislav Káčer időlegesen megbízott külügyminiszter és cseh kollégája Ján Lipavský. Szóba került a cseh elnökválasztás eredménye és az európai projekt is, és szokás szerint megint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt kritizálták.

 

A JOJ televízió riportere Orbán Viktor Európával szembeni kritikus kijelentéseivel kapcsolatban kérdezte a két külügyminisztert. Káčer válaszul arról beszélt, hogy Orbán Viktor elmúlt néhány évből származó “félelmetes” kijelentéseivel tele van a “magyar fiók”. Kiemelte, hogy számára döbbenetes, hogy a szomszédban zajló “durva imperializmus” látványos megjelenése ellenére “itt, a mi politikai környezetünkben az EU és NATO-tagok körében van olyan, aki így reagál”.

 

“Amit ő állít, ellentétes az én világnézetem minden szavával, minden betűjével. Én hiszek az európai projektben. Számomra ez nem egy fejőstehén projekt, pénzforrás, amiből az országunkat fogjuk finanszírozni, és hogyha nem ad több tejet, akkor levágjuk és megfőzzük levesnek”

 

SJE Nyílt nap

mondta Káčer, hozzátéve, hogy a magyar kormányfő víziója “döbbenetes”, amivel semmilyen körülmények között nem tud azonosulni.

 

Lipavský sem spórolt a kritikával, de óvatosabban fogalmazott. Azzal kezdte, hogy Orbán nem egyenlő Magyarországgal, majd elmondta, hogy számára mennyire fontos az európai projekt.

 

“Nem örülök [Orbán Viktor] kijelentéseinek. Európai vagyok és örülök, hogy Csehország és Szlovákia is ezt az utat választotta. (…) Egyértelműen elutasítom az olyan kijelentéseket, miszerint Európa összeomlana. Másrészről nagyon türelmesnek kell lennünk”

 

mondta, hozzátéve, hogy a szankciók esetében Magyarország is megszavazta azokat és a V4 fórumán a magyaroknak lesz alkalma megmagyarázni az elhangzottakat.

 

A sajtótájékoztatón mindkét ország teljes mellszélességgel kiállt Ukrajna további katonai és anyagi támogatása mellett. Rastislav Káčer megjegyezte, nem igazak azok a vádak, amelyek szerint nem Szlovákia érdekeit képviseli Ukrajna támogatásával.

 

“Elsősorban egy megtámadott ország szabadságát támogatjuk, mert területi integritását és szuverenitását megkérdőjelezték. Ukrajna támogatásának fenntartása mindenekelőtt a mi közös érdekünk, mert nem engedhetjük meg, hogy ezeket az elveket kétségbe vonják, mert ha Ukrajna esetében kétségbe vonják, akkor vitathatják a mi esetünkben is”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2023. jan. 31. 15:15

Földi László szerint, ha Skandináviától a Balkánig az országok megtiltanák, hogy rajtuk keresztül fegyverrel lássák el Ukrajnát, akkor 1 héten belül befejeződne a háború. Úgyhogy a két szemüveges Cseh-szlovák atyafi is érdekelt a háborúban, kár a mellébeszélésért. https://www.youtube.com/watch?v=yW2d6BH4PNg

  Petike
  2023. jan. 31. 15:23

  igen érdekeltek vagyunk mindnyájan hogy NE legyunk orosz gubernia és ami Káčer és Lipavskýt illeti igen Orbanisztán nem Magyarország.

   kulcsargeza
   2023. jan. 31. 17:35

   Látod Petike, patológiás mértékű Orbánozás helyett inkább megtanulhattál volna rendesen magyarul.

Csicsay Tibor
2023. jan. 31. 16:10

...két irigy,szláv kis majom ! Lesz még itt utánzás,de akkor már felesleges lesz.....

  Petike
  2023. jan. 31. 16:42

  a Standard and Poors által leminosített Orbanisztánra és Europa legkorruptabb országara a Tranparency Internacional szerint irigykedni ez jo vicc Csicsaykám

   kulcsargeza
   2023. feb. 01. 05:33

   Standard & Poor's (Poors :) )

Petike
2023. jan. 31. 16:44

ja és a lengyel magyar barátságnak lottek Orbán miatt marad a szerb magyar torok barátság a Vučič és Erdogán nevu bagázzsal

  ATTI
  2023. jan. 31. 22:28

  Te ki vagy te barom hogy minősíteni mersz olyan államférfiakat akiknek vannak saját gondolataik, nem ugy mint a ti bandátok akiknek csak az orra van ki a nyugat valagából

Kósa Zoltán
2023. feb. 02. 06:18

Európai vagyok és örülök, hogy Csehország és Szlovákia is ezt az utat választotta. - eddig az idézet. Magyar vagyok, nem örülök, hogy ezt az utat választottuk. Sajnos olyan vezetőink vannak, akik lefekszenek mindennek és mindenkinek, csak éppen elfelejtik a legfontosabbat, az országot emberek lakják, az élet pedig fontosabb a politikánál. Mitől európai egy gondolkodásmód? Milyen értékrend a helyes? A világ nem a szivárványtól sokszínű, Ukrajna nem NATO-tag, a fegyverek nem békét hoznak, a szólásszabadság nevében nem tiltunk le platformokat, nem rekesztünk ki másképp gondolkozókat csak azért, nehogy kiderüljön, hogy az is lehet jó. Nem Orbán az ellenség, nem Magyarország a rossz, mert békét akar, nem a keresztény értékrend mocskolja be a világot. Aki békét akar nem üldözendő. Tisztelet és megbecsülés mindenkinek, aki nem a háború retorikájával közelíti meg a dolgokat, gyalázat, hogy "elpusztítani" akarjunk a " szétdarabolni, felosztani, megleckéztetni. Aki harcolni akar, az maga tegye, ne másokkal vívassa meg a csatáját! Tisztelt külügyesek irány a front!

Gabor
2023. feb. 02. 08:36

A cseh ,és szlovák külügyminiszterek ,nem csehország és szlovákia ! Ez a két tetü amerikát és a brüsszeli Korruptániát képviselik ! Szégyent hoznak országaikra ,de ahogy a klasszikus mondja, van az a pénz . . . . . . ! ! !

Charlie
2023. feb. 02. 11:04

Kedves Zoltán ! Megbocsásson, de számomra kicsit furcsán érvel... Üdvözlettel

  Kósa Zoltán
  2023. feb. 02. 16:34

  Mire gondol?

Charlie
2023. feb. 02. 22:59

Kedves Zoltán ! Távolról sem szeretnék az ellenség-képben "megjelenni, csupán arra gondoltam, ahogy a két ország vezetőinek kijelentéseit értelmezte , számomra nem teljesen világos, a " lefekszenek mindennek és mindenkinek". Mind a két ország önként belépett egy kötelékbe, pontosabban kettőbe, ráadásul mind az EU, mind a NATO beli tagságunk ezeddig az országnak lényegesen több előnyt, mint hátrányt hozzott. Innentől kezdve teljesen normális, hogy a köteléken belüliekkel egyetértenek. Az igaz, hogy a fegyverek nem békét hoznak, viszomt a békét - ehy ország szabadságát - csak fegyverekkel lehet háború esetén kiharcolni - erre saját történelmünk a példa ( nézzük csak meg ´48-at, vagy ´56-ot ). Orbán egy külön téma, erről kár beszélnünk - csak annyit tennék hozzá, hogy az áltatla sokszor hangoztatott békéért ugyan mit tett - akár ő, akár az orosz kitüntetéssel büszkélkedhető Szíjjártó ? Minden bántó szándék nélkül csak ennyi. Üdvözlettel

  Kósa Zoltán
  2023. feb. 03. 14:38

  Természetesen tiszteletben tartom a véleményét. 1848 Görgei a mégnagyobb vérontást elkerülendő leteszi a fegyvert (nem küzd az utolsó szál emberig). 1956 a sortüzek és a túlerő miatt a szabadságharc fokozatosan terrorba megy át, százezrek hagyják el az anyaországot. (nem küzdenek értelemtlenül). Ami az EU, NATO tagságot illeti fontos megjegyezni, hogy egyenjogú tagállamként nem vagyunk kötelesek saját kárunkra mindent átvenni, aláírni. A halál nem megoldás, mondom ezt számtalanszor. Az elesettek emlékét csak az élők képesek ápolni. Mit tett Orbán a békéért? Az a fegyver, amelyik nem sül el, nem ont vért, (Tudom, miről beszélek)

   Petike
   2023. feb. 03. 16:33

   viszont Putyin békefeltételeivel nem lehet egyetérteni csal akkor lehet beszélni a béketárgyalásokrol ha az utolso ruszki katona is elhagyja Ukrajna teruletét beleértve a krimi félszigetet a donyecki és a luhanszki régiokat is.

Kósa Zoltán
2023. feb. 03. 17:31

Péter, amit Ön fevázolt, az utópia. Képzeljük el Napóleont, aki látva a lehetetlen küldetést megfordul, vagy Nagy Péter cárt, amint lovaglás közben meggondolja magát, és hazamegy, vagy Hitlert, amint Sztálingrád előtt kijelenti, ennyi volt. Ha már az előttem szóló megemlítette 1848-at, lehet, hogy ma nem társalognánk itt magyarul, ha akkor, ott, nem születik dicstelen, de talán jó döntés. Oroszország legyen bármilyen is, de képes elnépteleníteni akár az egész világot. Ha nem leszünk képesek úgy gondolkozni, mint egy kisgyermek, soha nem válunk nagyokká. Mi innét szavakkal hiába harcolunk, odaát valósággal halnak emberek. Igen a szabadság, mindennek eljön az ideje. "Mindennek rendelt ideje van és ideje van az ég alatt minden akaratnak. Ideje van a születésnek és ideje a meghalásnak; ideje az ültetésnek, ideje annak kiszaggatásának, a mi ültettetett. Ideje van a megölésnek és ideje a meggyógyításnak; ideje a rontásnak és ideje az építésnek. Ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje a jajgatásnak és ideje a szökdelésnek. Ideje van a kövek elhányásának és ideje a kövek egybegyűjtésének; ideje az ölelgetésnek és ideje az ölelgetéstől való eltávozásnak. Ideje van a keresésnek és ideje a vesztésnek; ideje a megőrzésnek és ideje az eldobásnak. Ideje van a szakgatásnak és ideje a megvarrásnak; ideje a hallgatásnak és ideje a szólásnak. Ideje van a szeretésnek és ideje a gyűlölésnek ideje a hadakozásnak és ideje a békességnek."

Bendegúz Ábrahám
2023. feb. 03. 17:39

Petike, de ha az utolsó ruszki katona is elhagyja az általad megnevezett területeket, akkor pl. az ukránok elkezdik a bosszúállást a maradék ott élt és élő orosz nemzetiségűek ellen, ahogyan azt tették a háború előtt is, csak az nem csípte a nyugat szemét. Már most genocídiumra és a kollektív bűnösség elvére serkentik és terorizálját a világ békésebb felét. Szerintük mindent és mindenkit el kell ítélni aki orosz, lehet az csecsemő, aki még nem is harcol a háborúban, vagy egy 20 éves fiatal, aki már az ország területén kívül született és él, tanul vagy sportol de pechjére éppen orosz. Már Csajkovszkij, Puskin és az egyéb elismert neveket is ki szeretnék törölni az emlékezetből, holott ők még Putyint sem ismerték. A jelenlegi ukrán politikai vezetés garnitúrája egy hazug, gerinctelen, soviniszta, bosszúálló és mióta a Vereckei emlékmű rombolására is szemet vetettek szememben egy barbár, embernek nem mondható gyáva pipogya alakok, akik csak a nyálukat verik, de nem mernek fegyvert fogni és odaállni Putyin katonáival szembe, inkább haljon meg más ukrajnáért.

Charlie
2023. feb. 04. 11:43

Kedves Zoltán ! Nem akarok kekeckedni, de a példái számomra kicsit sántítanak, éspedig : Göring, akárcsak Putyin, agresszív háborút vívott, úgyhogy a fegyverletétele nem minősíthető... 1956-ban éppen a megszálló szovjet-orpsz cspatoknak köszönhető terror elől menekültek - akárcsak most Ukrajnából...Átvenni mindent, ami a kárunkat okozza - ez alatt gondolom, az Orbáni szankciós válságra gondolt, ami szintén nem helytálló. Az elestettek emlékét meg lehet tekinteni a Slavínon - akik azért haltak meg, hogy mi itt most társaloghassunk - hogy emlékenek rájuk ??? Végül Orbánt illetően - az el nem küldött fegyver nem a békét, hanem a megtámadott ország leigázását jelenti - szinté példa a történelmünk... Üdvözlettel

  Kósa Zoltán
  2023. feb. 05. 08:54

  Ha má diskurálni kezdtünk 48 és 56 példáját Ön említette, én csupán reagáltam, miszerint a magyarok mindkét esetben a legésszerűbbet döntötték. Az idő szolgáltatott igazságot mindkét esetben. (1867,1989) A lényeg tehát, hogy ha kell, igenis fel kell adni valamit, hogy ne veszítsünk mégtöbbet. Ez nagyon fontos. Mit jelent a leigázás? Függőséget? Nem tudom, mi az Ön foglalkozása, de azért szeretném megkérdezni, járt Ön Oroszországban, vagy Hollandiában? Nem hiszem, hogy annyira nagy lenne a külömbség, főleg a foglalkoztatottakra nézve. Ami pedig a szellemi értékeket jelenti! Amennyiben élt a renszerváltás előtt, tudnia kell, hogy az életminőség inkább az irigység mértékétől függ, mint attól, melyik érdekszférába tartozik. Lényeg a lényeg inkább "leigázottan élni", mint háborús hősként nevemet olvasgató utódaim fájdalmára gondolni. Könnyű harcolni, észt osztani ekkora távolságból, de ha belegondolunk abba mi történne egy esetleges megegyezéssel Oroszország javára, ahol az orosz ajkú lakosok odakerülnének, ahová tartozni akartak eddig is, az ukránok pedig lenyelnék a békát, ámde nem lenne több áldozat, miközben óriási életkörülményváltozáson mehetnének át? Térjünk észre, hány ember haljon meg a semmiért? Oroszországot megalázni? Ha Putyin belebukik, vajon milyen utóda lesz, aki bizonyítani akar, aki azt mondja elég! Nem beszélve a világ arroganciájáról, akik az ukrán néppel vívatják meg saját egójuk által kreált vágyálmukat. Én békét akarok, csak tárgyalással lehet béke, a fegyver nem segít. Egy háborúban mindig mindenkinek igaza, ezért csak az vezethet célhoz, ha tudunk engedni. Jöhet a válasz, de az oroszok..., ez gyerekes felfogás, mert abban az időben is, amikor gyermekként ilyenek történtek, valaki vesztesen hagyta el a küzdőteret, idővel viszont senkit nem érdekelt.

Charlie
2023. feb. 05. 09:50

Kedves Zoltán ! Igaz van, ilyen szemszögből nézve nyilván a történelem majd igazol valakit - nem is akarom ezt tovább ragozni, viszont a kisördög nem hagy nyugodni. Félreértés ne essék , nem vagyok sem háború párti, sem orosz ellenes de az ember amíg él, próbál a vele született igazságérzetnak hangot adni. Ez pedig jelen esetben - talán egyetértünk - nem Putyin oldalán van. Persze, mi itt kk.Európában megszoktuk, hogy lenyeljük szó nélkül a békát ( jómagam 57-es születésű vagyok ), de ha megnézi a történelmet, mindig voltak, vannak és lesznek is emberek, akik ezt nem fogadják el. Na most ami a világ arroganciáját illeti, pontosan nem tudom, mire gondol - csak bízni tudok benne, hogy nem a támogatást minősíti annak. Úgy gondolom, senki nem osztja az észt, nem hiszem, hogy valakinek is célja lenne Oroszország megalázása. Azt írja, az Ukránok lenyelhetetnék a békát, viszont itt felmerül a kérdés, az agresszor miért nem takarodhat a megszállt területekről ( arról nem beszélve, hogy a háború előtti határokat maga Putyin us elfogadta ! ) ? Ez kinek az egóját sérti ? Személy szerint én nem az ukrán -orosz konfliktust nézem, pusztán csak a megtámadott - védekező Végezetül megintcsak a történelemhez fordulok : Ön szerint a a thermopülei áldozat felesleges volt - idővel senkit nem érdekel ? Üdvözlettel

  Kósa Zoltán
  2023. feb. 05. 18:52

  Érdekes fordulat, de ne higyje, hogy bizonyos dolgokban nem értünk egyet. Jól tippeltem a korát illetőleg, jómagam még gyerek vagyok ilyen értelemben.(71) Az arroganciát a halálba küldés jelenti, ha én nem veszek részt, mást nem küldök. Kinek van igaza? Senkinek, és mindenkinek. Ki az agresszor, aki kiprovokálja, vagy, akit kiprovokálnak? Hasonló okok miatt Kubánál sikerült elkerülni egy világégést, természetesen ez még mindig nem jelenti azt, hogy Oroszországnak igaza van, de jelenti azt, hogy semmit sem tudunk a valóságról. Tudjuk viszont, hogy a kisebbségek helyzete mennyit változott (kiindulva a magyar kisebbségeket ért atrocitásokból). Az orosz ajkúak aránya délkelet Ukrajnában olyan, mint délszlovák területeken volt Trianon után, de Oroszország nem egyenlő Magyarországgal, mögötte hatalom van. Erre építetettek a provokatőrök is, akárcsak lépten-nyomon Ukrajnában, Romániában és Csehszlovákiában is tették. (a nagyszüleim közte voltak a kitelepítettek között, úgy jöhettek haza négy év után, hogy vállalták, hogy közelébe se mennek a hajdan volt birtokuknak.) Mindent félretéve, vajon megéri lapot húzni 19-re, megéri-e kockázatot vállalni? Nem számít ki indítsa el, a harmadik világháborúnak nem lesznek győztesei. Tisztelt Charlie, nagyrabecsülésem az Öné, mégha nem is értünk mindenben egyet, ami abból adódik, hogy Ön oldalt választott, én viszont alapvetően de facto elítélem a háborút. Számomra USA provokátor, EU alárendelt érdekképviselet, Ukrajna kihasznált áldozat, Oroszország érdekeit védő nagyhatalom és mindez függetlenül attól ki ütötte az elsőt...

Charlie
2023. feb. 06. 19:55

Kedves Zoltán ! Véleményét, hozzáállását tiszeletben tartom, további jó egészséget kívánok ! Üdvözlettel

  Kósa Zoltán
  2023. feb. 07. 17:28

  Szívből köszönöm, részemről a szerencse és viszont kívánok!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket