Nyitókép forrása: Budapest, 2023. január 31. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert a Karmelita kolostorban 2023. január 31-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert, aki magyar kollégája, Szijjártó Péter meghívására érkezett Budapestre – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

 

A megbeszélésen Magyarország és Törökország kétoldalú kapcsolatainak további megerősítéséről egyeztek meg. Orbán Viktor elmondta: Magyarország elkötelezett a gazdasági kapcsolatok fejlesztése mellett, és mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön elérni a 6 milliárd dolláros magyar-török kereskedelmi forgalmat.

 

A magyar kormányfő szerint Európa nem lehet stabil és biztonságos Törökország stabilitása és biztonsága nélkül. Éppen ezért az Európai Uniónak támogatnia kell Törökországot a migrációs kihívások kezelése során – szögezte le.

 

 hirdetes_810x300  

Orbán Viktor és Mevlüt Cavusoglu egyetértett abban, hogy a nemzetközi közösségnek az orosz-ukrán háború mielőbbi, békés lezárásáért kellene erőfeszítéseket tennie.

 

A találkozóra egy nappal azután került sor, hogy Törökország jelentős mennyiségű földgáz beszerzéséről szóló szerződést írt alá Ománnal. Az évi 1,4 milliárd köbméter földgáz vételéről szóló megállapodás 10 évre szól. A hírek szerint Törökország nemcsak diverzifikálni szeretné gázellátását, de az európai piac gázéhségére való tekintettel földgáz-kereskedelmi központtá akar válni.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.