Nyitókép forrása: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki egy 15 fős delegáció élén érkezett csütörtökön Kijevbe, az ukrán elnökkel folytatott találkozó után bejelentette, „hiszi, hogy Ukrajna az EU tagjává válik – írja az Ukrajinszkaja Pravda. Amit az ukrán sajtó Kijev nagy sajnálatára nem írhatott bele a tudósításba az az, hogy két éven belül csatlakozhatnak a gazdasági blokkhoz. Erre ugyanis nem kaptak nyilvánosság előtt bejelenthető ígéretet.

 

„A nap, amikor Ukrajna az Európai Unió tagjelölt országává vált, új kezdet volt Ukrajna, és új kezdet volt az EU számára is”

 

fogalmazott Von der Leyen. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság minden segítséget megad ahhoz, hogy Ukrajna minél hamarabb teljesítse a szükséges feltételeket és csatlakozni tudjon az EU-hoz.

 

Az ukránok nagyon reménykedtek abban, hogy az EU rábólint arra, hogy gyorsított eljárásban léphetnek be a blokkba. Mindezt annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint évekig húzódó vagy befagyott háború várható Ukrajnában, amely nem is képes teljesíteni minden csatlakozási feltételt.

 hirdetes_300x300  

 

Ugyanakkor az ukrán fél nem mulasztotta el elmondani, mit vár az EU-tól, hogy Ukrajna győzni tudjon: nehézpáncélosokat, nagy hatótávolságú lövegeket és Patriot-rendszereket.

 

Megjegyezzük, hogy az EU gazdasági, nem katonai szervezet.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több szankciót követelt Oroszország ellen Brüsszeltől.

 

„Most azt látni, hogy az európai szankciók üteme lelassult. A terrorista állam viszont éppen ellenkezőleg, fokozza a szankciókhoz való alkalmazkodóképességét. Ezt orvosolnunk kell. Hiszünk abban, hogy ezt meg tudjuk csinálni”

 

mondta Zelenszkij.

 

Von der Leyen arról biztosította Zelenszkijt, hogy még a háború egy éves évfordulója előtt sikerül megszavaztatni a tagállamokkal a 10. szankciós csomagot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!