Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Petr Pavel új cseh megválasztott államfő szerint nem kéne korlátot szabni Ukrajna felfegyverzésének, két kivételtől eltekintve. Úgy véli, hogy a NATO-tagok közül több ország is rendelkezik atomarzenállal, ami elegendő elrettentésként szolgálna ahhoz, hogy az oroszok ne akarjanak atomfegyverhez nyúlni. A volt cseh NATO-tábornokból lett elnök erről a Bloomberg amerikai hírügynökségnek beszélt.

 

Petr Pavel szerint Ukrajna legyőzheti Oroszországot, és nem szabadna korlátozni a Kijev rendelkezésére bocsátott fegyverek számát és minőségét, kivételt csak az atomfegyverek képeznek, illetve az, hogy a NATO ne sodródjon bele a háborúba.

 

Pavelt hivatalosan még sem iktatták elnöknek, de már minden olyan lépést megtett, amivel az amerikai külpolitikai irányt leutánozhatta, felvette a kapcsolatot Tajvannal, kritizálja Magyarországot, és a fenti kijelentései is a háború elmélyítése felé hatnak. Kijelentései akkor hangzanak el, amikor egyes politikai tisztviselők és a mainstream sajtó jelentős része az amerikai F-16-os vadászgépek átadása mellett próbál nyomást kifejteni.

 

 hirdetes_300x300  

A Bloomberg Pavel kapcsán megjegyzi, hogy megválasztásával „Csehország ismét visszakerült az európai mainstreambe”. Megjegyezzük, hivatalosan a cseh külpolitika meghatározójának a cseh kormánynak, kormányfőnek és külügyminiszternek kellene lennie.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.