Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/LIBKOS

 

Az ukrán különleges erők olyan tagjairól közölt cikket a brit The Guardian baloldali lap, akik mélyen Oroszország határain túl tevékenykednek, teljes titokban. Feladataik között szerepel a Kreml és az orosz FSZB magas beosztású tisztjeinek likvidálása, esetleg kézrekerítése, szabotázsakciók, robbanóanyagok becsempészése. Az önkéntes szabotőrök ténykedését Ukrajna a nyugati fegyvertámogatások érdekében tagadja, lényegében a hadseregen kívül dolgoznak, hogy letagadhatók is maradjanak.

 

Már az elején illik leszögezni, hogy a cikk épp akkor jelent meg, amikor Ukrajna további fegyvereket, köztük negyedik generációs gépeket akar kapni a Nyugattól – a Nyugat azonban aggódik amiatt, hogy ezeket Oroszország belterületei ellen is bevetnék. Bár Kijev váltig állítja, hogy erre nem kerül sor, garancia ennek betartására nincs. Erre egy Oroszországban tevékenykedő csoportról megjelenő cikk azt mutatja, hogy már most is zajlanak műveletek Oroszországban – igaz, hogy ukrán akciókról van szó, amelyeket nem nyugati fegyverekkel végeznek. Bár az sejthető, hogy információik nagy része a nyugati hírszerzésektől származik.

 

Szokatlan (és ezt a The Guardian is elismeri), hogy épp az ilyen titkos akciókkal foglalkozó személyekkel készült riport, tekintettel arra, hogy állításaikat lehetetlen még részben is ellenőrizni. Az egy másik kérdés, hogy ezzel a cikkel az ukrán haderő is azt tudja sugallni saját katonáinak, hogy még mindig bőven vannak lehetőségei visszaütni.

 

 hirdetes_300x300  
Elviszik az oroszokhoz a háborút

 

A The Guardian három önkéntessel készített interjút, akik a Bratstvo zászlóalj tagjai, az ukrán különleges erőknél szolgáltak. A háború kitörőse óta többször átlépték az orosz-ukrán határt, és akcióikkal rendkívül nagy kockázatot vállalnak, bár saját elmondásuk szerint valójában kisebb kockázatot vállalnak azoknál, akik a fronton harcolnak.

 

Maga a Bratstvo (Testvériség) többnyire civileket toboroz. A három önkéntessel, akikkel a brit lap beszélt, keserűen jegyezte meg a Nyugat vonakodását a tankok és vadászgépek kapcsán:

 

„Kiderült, hogy az oroszok mehetnek Ukrajna területére, de az ukránok nem mehetnek Oroszországba”

 

mondta egyikük (Olekszij). Hozzátette, kulcsfontosságú, hogy az orosz főparancsnokság a saját bőrén érezze a háborút.

 

Tevékenységük skálája széles. FSZB-tiszteket és politikusokat próbálnak becserkészni vagy likvidálni abból a célból, hogy üzenetet küldjenek Moszkvának: könnyen át tudnak jutni a határon és csapást mérni.

 

Rendkívül kockázatos akciók

 

Egyik legutóbbi feladatuk például az volt, hogy robbanószert juttassanak be Oroszországba és szállítsanak le egy megadott helyre. De próbáltak már merényletet elkövetni egy kormányzati helikopter ellen is. Bár a találatot nem tudták megerősíteni, szerintük önmagában a merényletkísérlet is átadta a kívánt üzenetet Moszkvának.

 

„Az volt a feladatunk, hogy megsemmisítsünk egy orosz helikoptert, amely az orosz belügyminisztérium magas rangú tisztviselőit szállította. (…) Az első alkalommal a rossz időjárási viszonyok miatt a lézerirányzék nem tudta pontosan bemérni a célt (…)”

 

mondták. A legközelebbi alkalommal 5-en vágtak neki a határ menti erdőnek gyalog, hogy átjussanak Oroszországba.

 

„Egy hét múlva újra próbálkoztunk. Az éjszakát a helyszínen töltöttük, és reggel 9-kor meghallottuk a helikoptert. Volt nálunk egy kis felderítő drón, ami megerősítette, hogy ez az a helikopter. (…) Hordozható légelhárító rakétával tüzeltünk a helikopterre 4 kilométeres távolságból. A találatot nem láttuk, mert túl messze voltunk, de hallottuk a robbanást. Aztán gyorsan visszavonultunk. A hordozható légvédelmi rakétarendszerhez használt állványt hátrahagytuk, így kétszer olyan gyorsan tudtunk visszatérni”

 

mesélték. Bár a találat a célpontok kiiktatását nem erősítették meg, állításuk szerint a művelet így is elérte célját:

 

„Megmutattuk, hogy be tudunk jutni Oroszország területére, és megmutatottuk az oroszoknak, hogy az ukránok is tudnak cselekedni”

 

fogalmaztak.

 

„Miután az oroszok megtudják, hogy szabotőrök dolgoznak a területükön, sok katonát kell mozgatniuk, hogy megtalálják ezeket a szabotőröket. Ez nagyon demoralizáló az ellenség számára. A helikopter az orosz vezetésé volt. Az pedig, hogy ukrán szabotőrök lövöldöznek az orosz parancsnokokra, már önmagában is feszültséget okoz az oroszoknak. Ez pedig idegessé teszi az orosz parancsnokságot”

 

magyarázták.

 

A csapat egyik tagja hónappal ezelőtt részt vett Belgorod határ menti orosz városnál egy akcióban. A városban több lőszerraktárban is történt támadás.

 

Ugyanakkor beszámoltak arról, hogy egy másik hasonló csapat tagjai, akik szintén a hadsereg keretein kívül folytattak műveleteket, belehaltak egy akcióba, valahol Brjanszk közelében. Az orosz sajtó akkor azt írta róluk, hogy gépkarabélyok, 40 kilogramm TNT-nek megfelelő mennyiségű robbanóanyag, valamint navigációs eszközök voltak náluk.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!