Nyitókép: Dan Kitwood/Pool via AP

 

Nagy-Britanniának további fegyvereket kellene átadnia Ukrajnának, hogy „le tudja győzni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és helyreállíthassa a békét“. Ezt Boris Johnson parlamenti képviselő, volt miniszterelnök jelentette ki a brit parlamentben, miközben egyenesen felszólította Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnököt, hogy biztosítson vadászgépeket és tankokat Ukrajnának.

 

„Több mint 100 Typhoon vadászgépünk van, és több mint 100 Challenger 2 tankunk“

 

– emlékeztetett Johnson.

 

„Most a legjobb módja a felhasználásuknak az, ha odaadjuk őket az ukránok védelme érdekében. Nem utolsósorban azért, mert hosszú távon saját biztonságunkat is védjük vele“

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Johnson.

 

A volt brit kormányfő a múlt héten az Egyesült Államokban tartózkodott, ahonnan felszólította a nyugati országokat, hogy lássák el Ukrajnát modern vadászgépekkel, köztük F-35-ösökkel.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán bejelentés nélkül érkezett Nagy-Britanniába, és egyebek mellett a parlamentben is vadászgépek biztosítását kérte Ukrajna számára.

 

Zelenszkij kijelentette, hogy két éve a „kiváló angol teáért” mondott köszönettel távozott, most viszont „előre is köszöni a hatékony angol vadászgépeket”.

 

Sunak csak a pilóták kiképzésének lehetőségét ajánlotta fel, de arra utasította a védelmi minisztert, hogy vizsgálja meg, milyen repülőgépek szállíthatók potenciálisan Ukrajnába.

 

A brit kormányfő hivatala ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a gépeket rövid távon biztosan nem szállítják le Ukrajnába.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!