Nyitókép: AP Photo/Markus Schreiber

 

Majdnem egy évvel az ukrajnai orosz invázió kezdete után biztosra vehető, hogy Moszkva nem éri el kitűzött céljait Ukrajnában – mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán, a Bundestagban tartott beszédében.

 

 „(Vlagyimir) Putyin elnök nem fogja elérni céljait – sem a csatatéren, sem az általa diktált béke révén. Legalább ennyi biztos egy év háború után“ – mondta Scholz.

 

Egyúttal biztosította Ukrajnát arról, hogy jövője az Európai Unióban van. „Ukrajna Európához tartozik, jövője az Európai Unióban van. És ez az ígéret érvényes“ – mondta az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

 hirdetes_300x300  

 

Scholz beszédében bírálta az egyes országok közötti versenyt, az alapján, hogy ki tudja jobb fegyverekkel ellátni Ukrajnát. Szerinte ez sérti a szövetségesek közötti egységet.

 

„Fenntartjuk és erősítjük ezt a kohéziót azáltal, hogy először bizalmasan előkészítjük a döntéseket – és csak azután közöljük azokat“ – mondta, utalva a Joe Biden amerikai elnökkel való együttműködésre a harckocsik szállítását illetően.

 

Kedden Németország, Dánia és Hollandia közös tervet jelentett be, miszerint legalább 100 régebbi Leopard 1 tankot szállítanak Ukrajnának, hogy „támogassák Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni ellenállásra irányuló erőfeszítéseiben”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.