Nyitókép forrása: twitter/Rishi Sunak

 

Volorimir Zelenszkij Londonba utazott, hogy találkozzon Rishi Sunak brit kormányfővel és a brit uralkodóval, III. Károly királlyal. Zelenszkijnek ezen a héten ez csak az első állomása, Londonból Brüsszelbe fog repülni, hogy személyesen szólaljon fel az Európai Parlament előtt, majd részt vegyen az EU vezetőinek csúcstalálkozóján.

 

Sokan felkapták a hírre a fejüket, mert Brüsszelben sokan úgy gondolták, hogy Washington után Brüsszel lesz a soron következő úti célja, ám sokat elárul Ukrajna prioritásairól, hogy először Nagy-Britanniában szállt le.

 

A látogatás apropóján jelentette be Rishi Sunak brit miniszterelnök, hogy London bővíti az Ukrajnának szánt támogatásokat. Hosszú távú (értsd: három éven túlmutató) anyagi támogatást, az ukrán katonák Nagy-Britanniában történő kiképzésének bővítését és a nyugati, NATO-szabványos vadászgépek használatára való kiképzés megkezdését jelentette be.

 

 hirdetes_300x300  

A BBC szerint a brit kormányfő „nagyobb hatótávolságú fegyverek” átadásáról is biztosította Zelenszkijt, kifejezetten azzal a céllal, hogy „megzavarja Oroszországot a polgári infrastruktúra támadásában”. Az nem világos, hogy egyet jelent-e az orosz területeken lévő orosz utánpótlási vonalak és ellátóközpontok támadásával.

 

A britek szintén ma jelentették be, hogy új szankciókat vetnek ki az orosz katonai vezetőkre, a Kreml tisztviselőire és olyan cégekre, amelyek orosz drónokat és helikopter-alkatrészeket gyártanak. A feketelistához további nyolc személyt és több vállalatot is hozzáadnak.

 

A BBC közlése szerint a brit politika spektrum egésze örömmel fogadta Zelenszkij látogatását. Az ukrán elnök hamarosan a brit parlamentben mond beszédet.

 

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!