Nyitókép: AP Photo/Jae C. Hong

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken az „erőszak megnyilvánulásának” minősítette az orosz sportolók esetleges részvételét a 2024-es párizsi olimpián. Zelenszkij az olimpia bojkottjára szólított fel, amennyiben azon orosz és fehérorosz sportolók vesznek részt.

 

„Egy terrorista állam képviselőinek puszta jelenléte az erőszak és a törvénytelenség megnyilvánulása” – jelentette ki az ukrán elnök a több ország sportminisztereinek Nagy-Britannia által szervezett videokonferenciáján.

 

„Ezt nem lehet elfedni valami színlelt semlegességgel vagy fehér zászlóval” – tette hozzá Zelenszkij.

 hirdetes_300x300  

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a múlt hónapban közölte, hogy megvizsgálja annak lehetőségét, hogy az orosz és a fehérorosz sportolók semleges zászló alatt vegyenek részt az olimpián. Ukrajna határozottan visszautasította, és azzal fenyegetőzött, hogy kilép a játékokból.

 

„Ha az öldöklés és a rakétatámadás olimpiai sport lenne, akkor tudjuk, hogy melyik nemzeti csapat szerezné meg az első helyet” – tette hozzá Zelenszkij, rámutatva, hogy nem sok orosz sportoló emelt szót az ukrajnai háború ellen.

 

„Oroszország most egy olyan ország, amely mindent vérrel szennyez be – még a fehér zászlót is” – jegyezte meg Zelenszkij, hozzátéve, hogy legalább 228 ukrán sportoló és edző vesztette életét az orosz invázió során.

 

Csütörtökön a NOB elnöke, Thomas Bach ismét felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel a 2024-es párizsi olimpia bojkottálásával való fenyegetéssel, ha oroszok és fehéroroszok indulnak az eseményen.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!