Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Libkos

 

A nagy nekiveselkedés után jönnek a nehézségek. Úgy fest, ezeregy probléma van az Ukrajnának ígért tankokkal. A lengyelek a pótalkatrészek elérhetőségére panaszkodnak a németeknél, a NATO egésze pedig lőszerhiányban szenved.

 

Elég ellentmondásos kijelentést tette Marius Balszczak lengyel védelmi miniszter hétfőn. Egyrészt felszólította a NATO és az EU tagállamait, hogy küldjenek minél több tankot az oroz agresszió ellen harcoló Ukrajnának, másrészről arra panaszkodott, hogy nincs elég pótalkatrész a nyugati tankok karbantartásához.

 

„Nekünk is rengeteg problémánk van a Leopard tankjaink modernizációjával, amely 2015-től fokozatosan valósul meg, nagyon lassú ütemben”

 

mondta, hozzátéve, hogy Lengyelországnak nincs „túl jó tapasztalata” a német hadiipar hatékonyságával.

 hirdetes_300x300  

 

Megjegyezzük, hogy a lengyelek úgy általában nincsenek jó véleménnyel a németek háborúval kapcsolatos hozzáállásáról, a téma felvetése azonban önmagában is sokat elárul. Ám ez csak a jéghegy csúcsa.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn arról beszélt, hogy az ukrajnai háború kiürítette a NATO-tagállamok lőszerkészleteit.

 

„Ukrajna jelenlegi lőszerigénye sokszorosa a termelési kapacitásunknak. Növelnünk kell a termelési képességeinket”

 

szögezte le.

 

Brutális a háború lőszerigénye

 

Ez a lőszerhiány nemcsak a tankokat érinti, hanem az ukrán tüzérséget is. A mainstream sajtó szuperlatívuszokban beszélt például a lengyelek nemrégen „postázott” muníció szállítmányáról is, ami 70 ezer darab lövedéket tartalmazott. Soknak tűnhet, ám a háborúban nemrég még 6-7 ezer lőszert lőttek el az ukránok naponta, az orosz támadások fokozódásával ma már 10 ezret, és tavasszal várhatóan a napi lőszerigényük 20-25 ezerre fog emelkedni.

 

A Reuters közlése szerint a legnagyobb hiány épp az Ukrajna számára kulcsfontosságú tételekből van: a tarackokban használt 155 milliméteres lőszerből és a HIMARS-rakétákból, illetve az olyan fejlettebb légvédelmi rendszerek rakétáiból, mint az IRIS-T, a Patriot vagy a Gepard.

 

A lőszer miatti aggodalmak hetek óta foglalkoztatják a politikusokat és a sajtót, a NATO azonban csak most fejezte be a teljes leltárt a tagállamok készletei kapcsán. Az amerikaiak egyébként korábban azt tanácsolták Európának, hogy álljanak át hadigazdaságra, hogy ellássák a szükséges mennyiségű lőszerrel Ukrajnát, aki cserébe feltartóztatja és meggyengíti az oroszokat.

 

Hadigazdaság

 

Az érem másik oldala, hogy Európa gazdasága az energiaválság és a versenyképesség leépülése miatt padlóra került, a megélhetési válság miatt tömegek vonulnak utcára az európai nagyvárosokban, a szociális rendszer roskadozik az inflációs nyomás alatt, az tagállamok milliárdokat költenek a lakosság támogatására, és ilyen helyzetben kéne forrásokat elvonni a hadigazdaság beindítására…

 

A vonakodás már most érezhető a nyugati tagállamok körében. Az Ukrajnának tett politikai ígéretek, közös fotók és nyilatkozatok Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel ingyen voltak, de a gazdasági következmények felvállalása más kérdés. Beszédes, hogy a lőszerkapacitás növeléséről a júliusi NATO-csúcson fognak a tagállami vezetők tárgyalni.

 

Mindenestre, a német Rheinmetall, amely a Leopard 2-esek 120 milliméteres lőszereit is gyártja, vállalta, hogy a tavalyi 60-70 ezres éves gyártókapacitást idénre 450-500 ezresre növeli. Hogy ez idő alatt hogyan alakul az orosz-ukrán háború frontja, az már egy másik kérdés…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.