Nyitókép: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője méltatta azt a „kézzelfogható előrelépést”, amelyet szerinte Ukrajna elért az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások megkezdése felé vezető úton. Ezt az Európai Parlamentben tartott szerdai beszédében jelentette ki Strasbourgban – írja az AFP.

 

Tavaly júniusban az Európai Tanács tagjelölti státuszt adott Ukrajnának és Moldovának is, meghatározva egy sor prioritást, amellyel a csatlakozási folyamat részeként foglalkozniuk kell.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február elején „lehetségesnek” nevezte, hogy Ukrajna már idén megkezdi a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. Szerinte Kijev a lehető leghamarabb csatlakozni kíván az euróblokkhoz.

 hirdetes_810x300  

 

„Az ukránok a háború ellenére kézzelfoghatóan haladást értek el úgy, hogy közben harcolniuk kell az agresszor ellen” – mondta az Európai Bizottság elnöke az orosz invázió egyéves évfordulója alkalmából tartott EP-vitán. Szavaira a képviselők tapssal reagáltak.

 

Von der Leyen szerint Kijev jól tudja, hogy az EU-csatlakozási folyamat érdemeken, vagyis az egyes tagjelölt országok konkrét lépésein alapul. A csatlakozási folyamat általában éveket, gyakran több mint egy évtizedet vesz igénybe, emlékeztet az AFP.

 

Ursula von der Leyen szerint azonban az ukránok már számos jogszabályi reformot bevezettek. Ezt az előrelépést azért sikerül elérniük, mert „szívvel-lélekkel” próbálnak csatlakozni az EU-hoz – véli az EB vezetője.

 

A szerdai vitán az EP legnagyobb politikai frakciójának vezetője, Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője is optimizmusát fejezte ki Ukrajna csatlakozási ambícióit illetően. Szerinte a EP-képviselők támogatni fogják az ukránokat ebben a tekintetben, annak ellenére, hogy egyes uniós országok vezetői vonakodnak. Konkrétan Olaf Scholz német kancellárt, Emmanuel Macron francia elnököt és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnököt említette, akik szerinte nem támogatták túlságosan azt, hogy Kijev megkapja a tagjelölt státuszt.

 

Csütörtökön szavaz az Európai Parlament az ukrajnai orosz invázió egyéves évfordulójáról szóló határozattervezetről, az Európai Bizottság pedig a Kreml elleni tizedik gazdasági szankciócsomagot készíti elő.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.