Nyitókép: Fabrice Coffrini | AFP | Getty Images

 

Soros György milliárdos és filantróp csütörtökön kijelentette, hogy Moszkva esetleges veresége az ukrajnai háborúban az „Orosz Birodalom” összeomlásához vezetne, amit a posztszovjet köztársaságok szívesen fogadnának.

 

„A volt Szovjetunió országai alig várják, hogy Oroszország vereséget szenvedjen Ukrajnában, mert meg akarják erősíteni függetlenségüket”

 

– mondta Soros a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián tartott beszédében, amelyről hivatala számolt be.

 

 hirdetes_810x300  

„Ez azt jelenti, hogy Ukrajna győzelme az Orosz Birodalom összeomlását jelentené. Oroszország így többé nem jelentene veszélyt Európára és a világra. Ez nagy változás lenne a javulás felé”

 

– folytatta.

 

Az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Ukrajnát – mondta a magyar gyökerekkel rendelkező Soros. Szavai szerint azonban Joe Biden amerikai elnök figyelmeztette ukrán kollégáját, Volodimir Zelenszkijt, hogy vannak bizonyos határok, és meg kell akadályozni a harmadik világháború kitörését. Ennek az információnak a forrását nem részletezte.

 

A Szovjetuniót 1991-es összeomlása után 15 független országra osztották. Oroszország továbbra is a legerősebb közülük, a világ legnagyobb nukleáris arzenáljával rendelkezik. Putyin az elmúlt években többször is egzisztenciális harcnak nevezte a Nyugattal folytatott ukrajnai háborút, és kijelentette, hogy fenyegetés esetén Oroszország minden rendelkezésre álló eszközzel megvédi magát.

 

Soros szerint az orosz hadseregnek rossz a vezetése, rossz a felszerelése és alacsony a morálja. Az orosz elnök ezért a magán-félkatonai Wagner-csoporthoz fordult. Soros szerint a kockázatos lépés rövid távon működött.

 

Kínáról is beszélt

 

A milliárdos beszédében Kínáról is szót ejtett. Szerinte a Covid elleni zéró tolerancia stratégiája megrendítette a Kommunista Pártba vetett bizalmat.

 

„A jelenlegi helyzet egy rendszerváltás vagy forradalom minden előfeltételének megfelel… Ez azonban csak a kezdete egy zavaros folyamatnak, aminek a következményei csak hosszú idő után válnak nyilvánvalóvá”

 

– fogalmazott.

 

Szerinte rövid távon valószínűleg Hszi Csin-ping kínai elnök marad hatalmon, mert szilárdan a kezében tartja az elnyomás minden eszközét.

 

„Meggyőződésem azonban, hogy Hszi Csin-ping nem marad hivatalban egy életen át. Amíg hivatalban van, Kína nem lesz az a meghatározó katonai és politikai hatalom, amelyet Hszi Csin-ping igyekszik elérni”

 

– tette hozzá.

 

Soros Oroszországra és Kínára a felemelkedő „zárt társadalmak” csoportjának vezető tagjaiként tekint, amelyben az egyén alá van rendelve az államnak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.