Nyitókép: BBC/screenshot

 

Zelenszkij ukrán elnök kizárta, hogy Kijev feladna bármilyen ukrán területet az Oroszországgal kötendő békemegállapodás részeként. Arra figyelmeztetett, hogy az ukrán területek Moszkvának való átengedése azt jelentené, hogy Oroszország „folyamatosan visszatérhet”.

 

Elmondása szerint a várható orosz offenzíva Ukrajnában már megkezdődött. „Már több irányból érkeznek orosz támadások” – mondta a BBC-nek adott interjújában.

 

Szerinte az ukrán védők addig tudnak ellenállni az orosz előrenyomulásnak, amíg maguk nem tudnak ellentámadást indítani. Ugyanakkor megismételte felhívását arra, hogy a Nyugat nagyobb katonai segítséget nyújtson Ukrajnának.

 hirdetes_300x300  

 

„Természetesen a modern fegyverek felgyorsítják a békét. A fegyverek az egyetlen nyelv, amelyet Oroszország ért”

 

– mondta Zelenszkij.

 

Zelenszkij Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezető csütörtöki szavait is kommentálta, miszerint Fehéroroszország az oroszok mellett csatlakozik az ukrajnai harcokhoz, ha megtámadják őket.

 

„Remélem, Fehéroroszország nem csatlakozik a háborúhoz. Ha igen, akkor harcolni fogunk és túléljük” – konstatálta az ukrán elnök, hozzátéve: „hatalmas hiba” lenne, ha ismét megengednék Oroszországnak, hogy fehérorosz területről támadja meg Ukrajnát.

 

Az Oroszország legközelebbi szövetségesének számító Fehéroroszország ugyan nem küldött katonákat az Ukrajna elleni háborúba, de biztosította területeit Moszkvának a szomszédos ország megtámadására. Az invázió kezdeti szakaszában az orosz csapatok onnan indítottak offenzívát Kijev ellen. A súlyos veszteségek miatt néhány hét után kivonultak Ukrajna északi részéről.

 

Zelenszkij ugyanakkor azt mondta, hogy Ukrajna biztonsági garanciákat akar.

 

„Bármilyen területi kompromisszum meggyengítene bennünket, mint államot” – mondta. „Miért kellene félnünk tőle? Nap mint nap milliónyi kompromisszumot kötünk az életben. A kérdés az, kivel? Putyinnal? Nem, mert nincs meg a bizalom. Párbeszéd vele? Nem, mert nincs meg a bizalom” – tette hozzá.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!