Nyitókép: AP Photo/Evan Vucci, Pool

 

Ha Kína támogatni fogja Oroszországot az ukrajnai háborúban, akkor kitör a világháború. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mondta a Die Welt című német lapnak adott interjújában, amely hétfőn jelent meg.

 

Zelenszkij szerint Kijev azt szeretné, ha Peking Ukrajna oldalán állna. „Számunkra fontos, hogy Kína ne az Orosz Föderációt támogassa a háborúban. Sőt, szeretném, ha a mi oldalunkon állna. Jelenleg azonban úgy gondolom, hogy ez nem lehetséges” – mondta az ukrán elnök.

 

„Lehetőséget látok arra, hogy Kína pragmatikusan értékelje, mi történik itt. Mert ha Kína csatlakozik Oroszországhoz, akkor világháború lesz, és azt gondolom, hogy Kína tisztában van ezzel”

 

 hirdetes_300x300  

– tette hozzá Zelenszkij.

 

Az ukrán elnök szavai azután hangzottak el, hogy a kínai külügyminisztérium figyelmeztette Washingtont, hogy ne avatkozzon be a pekingi és moszkvai kapcsolatokba. A kínai diplomáciai minisztérium szóvivője, Wang Wen-pin így reagált Antony Blinken amerikai külügyminiszter szavaira, aki óva intette Pekinget attól, hogy anyagi segítséget nyújtson az Ukrajna elleni orosz agresszióhoz.

 

„Az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy követeléseket állítson fel Kínával szemben. Elutasítjuk, hogy az Egyesült Államok kritizálja Kína és Oroszország kapcsolatát, nem beszélve a nyomásról és a kényszerről”

 

– mondta Wang.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!