Nyitókép: AP Photo/ Evan Vucci

 

A Szlovákiát is magában foglaló Bukaresti Kilencek (B9) országai vállalták, hogy bármilyen veszély esetén támogatni fogják egymást. Ezt a szerdai varsói rendkívüli csúcstalálkozójuk végén közös nyilatkozatban jelentették ki. A találkozón, melynek Zuzana Čaputová szlovák államfő is a társszervezője volt, Joe Biden amerikai elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is rész vett. A nyilatkozat szövegét a lengyel elnök hivatala tette közzé.

 

„Minden szövetséges megállapodott abban, hogy bármilyen fenyegetés esetén támogatni fogják egymást” – erősítette meg Marcin Przydacz, a lengyel elnök tanácsadója a találkozó után. Szerinte a B9-es vezetők közös nyilatkozatának másik pontja az „Oroszország által Ukrajna ellen folytatott brutális és véres háború” elítélése.

 

A Sky News emlékeztetett arra, hogy az Oroszországgal szomszédos országok aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy Moszkva fenyegetést jelenthet számukra, ha nem győzik le Ukrajnában.

 hirdetes_810x300  

 

A B9 vezetői közös nyilatkozatukban a NATO erejének bizonyítékaként jellemezték Biden és Stoltenberg jelenlétét a varsói csúcson, ami csak aláhúzza a Szövetség azon elkötelezettségét, hogy tagállamai „területének minden centiméterét megvédje”.

 

Čaputová: Soha ilyen védettek még nem voltunk, mint most a NATO-n belül

 

Ugyanakkor Oroszországot azonosították a Szövetség biztonságát fenyegető legjelentősebb és legközvetlenebb veszélyforrásként. Kifejezték továbbá elkötelezettségüket a Moszkvára nehezedő szüntelen nemzetközi nyomásgyakorlás mellett, valamint eltökélt szándékukat a háborús bűnökért és atrocitásokért felelős személyek felelősségre vonása mellett. Egyúttal elítéltek mindenkit, így Fehéroroszországot is, aki aktívan segíti az orosz agressziót Ukrajnában.

 

Kifejezték továbbá elhatározásukat, hogy mindaddig támogatják Ukrajnát, amíg szükséges. „Tisztelgünk a szabadságukat és közös értékeinket védelmező ukrán katonák előtt” – fogalmazták meg közös nyilatkozatukban, amelyben határozottan támogatják Ukrajna euroatlanti ambícióit, vagyis az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási törekvéseit.

 

„Készek vagyunk szorosan együttműködni és támogatni partnereinket, nevezetesen a Moldovai Köztársaságot, Grúziát és Bosznia-Hercegovinát, amelyeket leginkább fenyeget a Kreml destabilizáló és káros befolyása a Szövetség keleti és déli részén”

 

– fogalmaztak a B9 vezetői.

 

A B9 csoportot a NATO keleti tagállamai alkotják – Szlovákia és Lengyelország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia és Románia is. A varsói rendkívüli csúcson Szlovákiát Zuzana Čaputová államfő képviselte. Ennek a csoportnak a következő csúcstalálkozója júniusban lesz Pozsonyban. Júliusban a NATO-csúcsot a litvániai Vilniusban tartják.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.