Nyitókép forrása: SITA/Axel Heimken/dpa via AP

 

Az európai fegyvergyárak az orosz-ukrán háború első évében nagyobb haszonra tettek szert, mint az amerikai cégek – legalábbis arányaiban. A Standard.sk közlése szerint a Rheinmetall részvényeinek árfolyama egy év alatt megháromszorozódott. Az energiaválság az Atlanti-ócieán mindkét partján lévő olajvállalatoknak busás hasznot hozott.

 

Az amerikai Lockheed Martin (amely a HIMARS rakéta-sorozatvetőket és az ötödik generációs F-35-ösöket is gyártja) 33,5 százalékkal növelte részvényei értékét.

 

A Javelin és Stinger rakétákat gyártó Raytheon Technologies 8,5 százalékkal növelte értékét, a Northrop Grumman 28 százalékkal, a Boeing 13 százalékkal. A General Dynamics (a Stryker harckocsik, Abrams tankok gyártója és az F-16-osok társgyártója) 8,5 százalékkal ér többet, mint egy évvel korábban.

 

 hirdetes_810x300  

Meglepő, de ezek a részvénynövekedések eltörpülnek az európai fegyvergyárosok elmúlt egy évben produkált szárnyalásához (igaz, volt honnan erősíteniük).

 

A német Rheinmetall (a Leopardok, Marder és Puma gyalogsági páncélosok gyárótja) 184 százalékkal növelte részvényeinek értékét. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy Németország vélhetően jelentős haderőfejlesztést fog (előbb vagy utóbb) elindítani.

 

A francia Thales Group 55,5 százalékkal növelte értékét, a szintén francia Dassault Aviation 45 százalékkal.

 

Az olasz Leonardo 60,5 százalékos csúcsot ért el egy év alatt, és a brit BAE Systems (többek között az Ukrajnában is szolgálatot teljesítő M777-es lövegek gyártója) részvényei 41,5 százalékkal hasítanak.

 

Az energetikai cégóriások tekintetében azonban az amerikai cégek jobban állnak, mint az európaiak. Az amerikai Exxon Mobil részvényei 45,5 százalékkal érnek többet, mint egy éve. A Chevron 23 százalékkal drágult, a ConocoPhillips 18,5 százalékkal.

 

Az európai BP 29 százalékkal, a Shell 15 százalékkal, a francia Total Energies 11 százalékkal szárnyalt az elmúlt 12 hónapban.

 

Persze, a részvények árfolyama jórészt a jövőt árazza be, nem a jelent. A fenti számok nemcsak azt jelzik, hogy jó üzlet a háború, hanem azt is, hogy az elmúlt harminc év viszonylagos békéje után ismét hagyományos fegyverkezésbe kezd Európa. Hogy az összkép európai vagy amerikai oldalon mutat-e majd nagyobb profitot, nehéz megmondani. Tény azonban, ha gazdaságilag Amerika előnyösebb helyzetben van Európával szemben, amely az orosz-ukrán háború miatt épp most veszíti el tőkevonzását és versenyképességét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!