Nyitókép: CNN Prima News

 

Csehország és Lengyelország gyors segítségének köszönhetően a Nyugat is elkezdte segíteni Ukrajnát. Ez egy kulcsfontosságú pillanat lesz a történelemben – jelentette ki csütörtökön Jana Černochová cseh védelmi miniszter.

 

„Többé-kevésbé a mi segítségünknek köszönhetően, a mi és Lengyelország időben történő szállításának köszönhetően előnyt adtunk az ukránoknak, hogy megvédhessék magukat, és elkerülhessenek néhány regionális csatát, például a Hosztomel mellettit”

 

– szögezte le Černochová.

 

 hirdetes_300x300  

Ezután úttörőnek nevezte Boris Johnson akkori brit miniszterelnök kijevi látogatását. Elmondása szerint a nyugati országok ezután kezdtek csatlakozni a segítségnyújtáshoz. „Másrészt a Nyugat ezt visszaadja nekünk” – mondta a miniszter, emlékeztetve az Egyesült Államok és Németország Csehországnak nyújtott anyagi támogatására.

 

Pontosította azt a konkrét katonai felszerelést is, amelyet Csehország szállított Ukrajnának – 38 harckocsi, 55 páncélozott jármű, 13 tarack, 12 rakétavető, illetve négy repülőgép-felszerelés. „Hatalmas volt a segítség, és még mindig tart” – kommentálta a szállításokat a miniszter.

 

„Még van néhány katonai felszerelés a raktárainkban” – mondta, majd hozzátette, hogy nem részletezi, mit küld még Csehország Ukrajnának.

 

A cseh védelmi ipari cégek a közvetlen állami támogatáson túl további 30 milliárd korona (mintegy 1,3 milliárd euró) értékben küldtek fegyvereket és felszereléseket Ukrajnának.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.