Nyitókép: Christophe Petit Tesson, Pool via AP

 

A G7-országok vezetői pénteken arra figyelmeztettek, hogy ha más országok továbbra is segítenek Oroszországnak abban, hogy elkerülje a bevezetett szankciókat, „nagyon meg fognak fizetni érte”.

 

„Felszólítunk minden harmadik országot és más külföldi entitást, amely aláásni vagy kijátszani akarja intézkedéseinket, hogy hagyjanak fel az orosz háború anyagi támogatásával, különben drágán megfizetnek”

 

– jelentették ki a G7 vezetői az orosz-ukrán háború első évfordulója alkalmából tartott közös virtuális csúcstalálkozó után.

 

 hirdetes_810x300  

A G7-országok ugyanakkor ígéretet tettek arra, hogy Ukrajnának „megingathatatlan támogatást nyújtanak, ameddig szükséges”. A háborúért való felelősséget kizárólag az Orosz Föderációra hárították.

 

„Felszólítjuk Oroszországot, hogy állítsa le a folyamatban lévő agressziót, és haladéktalanul vonja ki csapatait Ukrajna egész nemzetközileg elismert területéről”

 

– áll a G7 vezetőinek online megbeszélése után kiadott közleményben, amelyen részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

 

A G7-országok szerint az ukrajnai háború „az országok szuverenitásának, az államok területi integritásának és az emberi jogok tiszteletben tartásának alapelvei elleni támadás”. Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok vezetői is „felelőtlennek és elfogadhatatlannak” nevezték Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris retorikáját.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!