Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

A cseh állampolgárok többsége inkább diplomáciai úton oldaná meg az ukrajnai háborút – derült ki a Median ügynökség felméréséből, amelyet a cseh Radiožurnálnak készített.

 

A válaszadók csaknem 90 százaléka szerint az Európai Uniónak és az Észak-atlanti Szövetségnek diplomáciai tárgyalásokon keresztül kellene békét teremteni Ukrajnában. Ugyanennyi válaszadó gondolkodott így egy évvel ezelőtt is, amikor kitört az ukrajnai háború.

 

Csökkent azonban az Oroszország elleni célzott szankciók támogatóinak száma – mondta Přemysl Čech, a Medián ügynökség igazgatója. „A gazdasági szankciók előnyben részesítése az elmúlt évhez képest 80-ról 68 százalékra csökkent” – tette hozzá.

 hirdetes_810x300  

 

Azok közé, akik nem hisznek az Oroszország elleni szankciók hatékonyságában, főként a 45–59 év közöttiek tartoznak a kisebb településekről. Čech hozzátette, hogy többségükben a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) párt, valamint az Andrej Babiš volt vezette ANO mozgalom szavazóiról van szó.

 

A válaszadók 56 százaléka szerint az EU-nak és a NATO-nak úgy kell megoldania az ukrajnai konfliktust, hogy fegyvereket szállít Kijevnek – mondta Čech. Ezt a véleményt főként a kormányzó Polgári Demokrata Párt (ODS) szavazói és a diákok képviselik – tette hozzá. A válaszadók 18 százaléka támogatja a NATO közvetlen katonai szerepvállalását az ukrajnai konfliktusban, a felmérésben résztvevők 76 százaléka azonban inkább ellenezte ezt a megoldást.

 

A válaszadók fele szerint Ukrajnának csatlakoznia kellene a NATO-hoz vagy az EU-hoz – 12 százalékuk örülne az EU-tagságának, 11 százalékuk a NATO-tagságának, a megkérdezettek 27 százaléka pedig Ukrajna mindkét szervezetbe való felvétele mellett szólt. Az emberek több mint egyharmada nem értett egyet ezzel a három lehetőséggel.

 

A Median ügynökség február 17. és 18. között végzett felmérést mintegy ezer fős mintán.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!