Nyitókép: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

 

A dán parlament kedden elfogadta azt a vitatott törvényjavaslatot, melynek értelmében eltörlik az egyik állami ünnepet, hogy több pénzt fordíthassanak a védelemre, amely Oroszország ukrajnai inváziója után prioritást élvez. Hetekig tartó tiltakozás után 68 képviselő szavazott a kormányterv ellen, míg 95 képviselő támogatta azt.

 

Körülbelül 50 000 tüntető gyűlt össze a koppenhágai parlament előtt február elején, ami ritka jelenség egy általában konszenzusra törekvő országban.

 

A bal- és jobboldali kormánykoalíció tavaly december óta van hatalmon Mette Frederiksen szociáldemokrata miniszterelnök vezetésével, aki januárban bejelentette, hogy Dániában a 17. század óta ünnepelt nagy imanap néven ismert vallási ünnep többé nem lesz állami ünnep.

 hirdetes_300x300  

 

A törlését a kormány hárommilliárd dán koronára (427 millió dollárra) számolta ki, ami a nemzetgazdaságban dolgozónként 7,4 munkaóra értékét jelenti.

 

A befolyt pénzből a kormány a védelmi költségvetést a GDP két százalékának megfelelő szintre kívánja emelni, amit 2033 helyett 2030-ra tűzött ki.

 

„Szerintem nem probléma a plusz egy munkanap. Hatalmas kiadások várnak ránk a védelemre és a biztonságra, az egészségügyre, a pszichiátriára és az ökológiai átalakításra”

 

– mondta Frederiksen januárban a kormányprogram bemutatásakor.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!