Nyitókép forrása: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Csütörtökön napközben az orosz sajtó arról cikkezett, hogy ukrán diverzáns csoportok hatoltak be Oroszország területére, Brjanszk régió ukrán határhoz közeli településeire, ahol túszokat ejtettek, majd a harcokban legalább egy civil életét vesztette. Az orosz közlések szerint az ukrán csoport autóban utazó civilekre nyitott tüzet. Az ukránok tagadják, hogy bármi közük lenne az incidenshez, az Ukrajinszka Pravda azt írta, hogy a Putyin-rezsim ellen harcoló oroszok hajtottak végre akciót.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy fogalmazott:

 

„Ma újabb terrorcselekményt, újabb bűncselekményt követtek el, behatoltak a határterületre és civilekre lőttek. Látták, hogy civil autóról van szó, látták, hogy civilek és gyerekek ülnek benne, hogy egy közönséges Niváról van szó, mégis tüzet nyitottak rá”

 

mondta.

 hirdetes_300x300  

 

Később az orosz FSZB közölte, hogy az érintett terület a biztonsági szolgálatok ellenőrzése alatt áll. A régió kormányzója pedig bejelentette, hogy „Ukrajnából érkező beszivárgó egység behatolt a Klimovszkij járásbeli Ljubecsane községbe, a szabotőrök mozgó járműre adtak le tüzet. A támadás következtében egy lakos meghalt, egy tízéves gyermek pedig megsebesült”.

 

Putyin az incidens miatt azonnal összehívta a biztonsági tanácsot. Később Alekszandr Kotsz, az orosz elnöki hivatal Emberjogi Tanácsának tagja felvetette az ukrán fegyveres erők és különleges erők terroristaszervezetté nyilvánítását.

 

Az FSZ csütörtök este közölte, hogy a támadókat visszaszorították Ukrajna területére. Ők „ukrán nacionalistákat” emlegettek közleményükben, majd hozzátették, hogy „nagy erejű tüzérségi csapást mértek rájuk”.

 

Az orosz sajtó egyébként nem spórol a vádakkal. Arról írtak, hogy a megsebesült 10 éves fiú (aki az autóból két kislányt mentett ki a támadás során) testéből egy NATO-országokban használt fegyverhez tartozó lövedéket vettek ki. Máshol amerikai fegyverből származó golyót írnak.

 

Az ukránok tagadják, hogy közük lenne a dologhoz. Mihajlo Podoljak ukrán elenöki tanácsadó szerint „szándékos provokációról” van szó.

 

„A történt az ukrán szabotázscsoportról klasszikus szándékos provokáció (…). A Föderáció meg akarja ijeszteni a népét, hogy igazolja a másik ország elleni támadást és a növekvő szegénységet a háború első éve után”

 

mondta.

 

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Andrij Juszov szerint az oroszok követték el a támadást, akik „fellázadtak Vlagyimir Putyin diktor elnyomó rezsimje ellen”, majd hozzátette, hogy hasonló „lázongásokra” a jövőben is sor kerülhet. Juszov szerint „egész Oroszország egy fiktív entitás, ezért nem meglepő” hogy ilyen incidensekre kerül sor a teürletén.

 

Az ukránok álláspontja mindenesetre nehezen védhető. Mivel a Nyugat az információs háborúban teljes mellszélességgel Kijev mellett áll, aligha fogják firtatni érintettségüket a sajtóban. Voltak olyan akciók, amelyeket Kijev előbb letagadott, majd néhány héttel később a világ a nyugati sajtóból értesült róla, hogy mégis az ukránok álltak mögötte. Ráadásul nemrég terjedelmes cikket közölt a The Guardian is azokról a beszivárgó egységekről, akiknek a feladata (az ő szavaikkal élve) az, hogy „az orosz vezetés a saját bőrén tapasztalja meg a háború következményeit”.

 

Az sem mellékes, hogy nemrég Fehéroroszország területén hajtottak végre támadást egy orosz A-50-es felderítőgép ellen. Bár a sorok között érezhető volt, hogy az ukránok állnak a háttérben, a dolgot az emigrációban élő fehérorosz ellenzék vállalta magára. A mai incidens után az Ukrajinszka Pravda szinte azonnal közölte, hogy a brjanszki lövöldözésért az „Orosz Önkéntes Hadtest” vállalta a felelősséget. A hasonlóság szembetűnő.

 

Akár Kijevnek, akár Moszkvának van igaza, Juszov állításaiból egy dolog világos: hasonló incidensekre a jövőben is sor kerülhet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!