Nyitókép: Alexandr Kulikov/AP

 

Állítólag egy moszkvai pszichiáter arra biztatja az öngyilkos hajlamú férfiakat, hogy lépjenek be ato hadseregbe – számolt be róla a Sky News brit televíziós portál, hozzátéve, hogy ez az egyik olyan szokatlan taktika, amelyet Oroszország a katonák toborzásakor alkalmaz.

 

Az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) pedig a Baza internetes hírügynökségre hivatkozva azt állítja, hogy az orosz ultranacionalista körök a közösségi médiában egyre gyakrabban tesznek közzé hirdetéseket, amelyekben új zsoldosokat toboroznak a Wagner-csoportba. Állítólag csaknem 30 orosz városban zajlanak ilyen toborzások.

 

Az ukrajnai tisztviselők felfigyeltek olyan esetekre, amikor az orosz megszálló adminisztráció tisztviselői a megszállt kelet-luhanszki régióban 2006-ban született tizenéveseket is felvett a sorkatonák listájára.

 hirdetes_300x300  

 

Eközben a Telegram közösségi háló orosz csatornái ismét elkezdtek hirdetéseket feladni, új tagokat keresve a meglévő önkéntes zászlóaljakhoz, bár állítólag tavaly szeptemberben befejezték ezeket a toborzási felhívásokat. Egyes helyi tisztviselők mobil toborzóközpontokat is létrehoznak.

 

Az ISW szerint ezek a jelentések azt jelzik, hogy a Kreml „visszatér a korábban sikertelen önkéntes-toborzási és kriptomobilizációs kampányokhoz”, és ezzel akarja elkerülni a tartalékosok kényszerbehívásának újabb nagy hullámát.

 

Tavaly szeptemberben Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban, és ezzel Moszkva közvetve elismerte, hogy az ukrajnai háború nem a tervek szerint halad. Szergej Sojgu védelmi miniszter akkor bejelentette, hogy Oroszország 300 000 tartalékos katonát hív be.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!