Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Aurel Obreja, File/A kép egy tavaly novemberi kormányellenes tüntetésen készült. Egy nő a tanulmányait egykor Amerikában végző Miai Sandu Nyugat-barát államfő fotóját „pofozza”. 

 

Az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy az orosz hírszerzéshez kötődő személyek tömegmegmozdulásokat terveznek Moldovában, hogy megpróbálják meggyengíteni a moldovai kormányt (amely történetesen Nyugat-barát), azzal a céllal, hogy oroszbarátabb vezetést ültessen a helyre – derül ki a CNN amerikai hírtelevízió cikkéből.

 

Az USA úgy véli, hogy Oroszország a moldovai kormány meggyengítésén dolgozik, és „lát arra utaló jeleket, hogy az orosz kormányhoz köthető szereplők kiképzik a kormányellenes tüntetőket”.

 

Chisinaut kormányellenes tüntetések sora rázott meg, amit az ellenzéki (és oroszbarát) Shor nevű párt szervezett a kibontakozó súlyos megélhetési válságot meglovagolva. (Megjegyezzük, az infláció és a gazdasági problémák miatt korábban is voltak tüntetések a jelenlegi kormány ellen, így az emberek elégedetlensége adott, a helyzetre csak rátelepszik a geopolitika – a szerk.)

 

 hirdetes_810x300  

Moldovában feszült a helyzet, az ukránok és amerikaiak szerint az oroszok terveztek (és terveznek) puccsot a Chisinau-i kormány ellen, az oroszok és a moldovai szakadár Transznisztria vezetői szerint az ukránok terveztek merényletet a Dnyeszteren Túli Köztársaságban.

 

A Fehér Ház hivatalos álláspontja szerint egyelőre nincs közvetlen katonai fenyegetés Moldovában, de a politikai nyilatkozatok orosz destabilizációs törekvéseket említenek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!