Nyitókép forrása: anadolu

 

A moldovai, szakadár Dnyeszteren Túli Köztársaság azt állítja, hogy meghiúsított egy bombamerényletet, amit az ukrán biztonsági szolgálatok akartak végrehajtani a szakadár régió központjában, Tiraszpolban. A merényletet meghiúsították, állításuk szerint egy gyanúsítottat elfogtak, aki vallomást tett.

 

A másik nevén Transznisztriaként is emlegetett régió saját állambiztonsági minisztériumának csütörtöki közlése szerint egy Land Rovert 8 kilogramm RDX robbanóanyaggal, valamint csavarokkal, szögekkel, csapágygolyókkal pakoltak meg a merényletkísérlet kitervelői. QA bomba több száz méteres körzetben pusztított volna. A főgyanúsított neve Vjacseszlav Kisnyicsan, aki a tiraszpoli vezetés szerint az ukrán SZBU megbízásából cselekedett.

 

Tiraszpol Ukrajnához fordult az ügy tisztázáért, valamint össze akarják hívni az 5+2 tárgyalási formációt, ami egy, a régóta húzódó moldovai konfliktus rendezésére felállított ENSZ-fórum.

 

 hirdetes_810x300  

Ukrajna tagadja, hogy köze lenne a merényletkísérlethez, és Kijev jelezte, hogy orosz hamis zászlós műveletről van szó, hogy kiprovokálja Moldova destabilizációját.

 

Tény, hogy nem egészen világos, milyen eredményt remélhetett volna Ukrajna a de facto orosz exklávé elleni merénylettel. A helyzet inkább az oroszoknak kedvez, a moldovai feszültséggel együtt ugyanis nő a nyomás Ukrajnán, hogy a moldovai határát is biztosítsa, ami katonákat von el a keleti frontról – ahogy például katonákat von el a frontról Fehéroroszország egyelőre csak elméleti belépése a háborúba. Transznisztriában néhány ezer orosz katona állomásozik, és itt található Európa legnagyobb lőszerraktára, ami elképesztő titkokat rejthet.

 

Ez persze nem változtat azon, hogy a 2,5 milliós népességű Moldova, Európa legszegényebb országa, súlyos belpolitikai válságot él meg. A nyugat-barát kormány orosz puccskísérletet emleget (ukrán információkra hivatkozva), és rengeteg a bombafenyegetés (ezek közül egy sem bizonyult valósnak egyelőre) és rendszeresek a tömegtüntetések. Az érem másik oldala, hogy Moldova nem tudja megfizetni az orosz energiahordozókat, így ezen a téren ki vannak szolgáltatva Moszkvának.

 

Mivel a kormány igyekszik a Nyugat felé orientálódni, de közben nem tudja megfékezni ennek árakban, rezsiköltségekben megmutatkozó következményeit, a megélhetési válság miatti elégedetlenkedés oroszpárti hangulattal párosul. A helyzetet bonyolítja, hogy a lakosság egy része csatlakozni szeretne Romániához. Ezzel kapcsolatban különösen érdekes, hogy Chisinau nemrég első olvasatban elfogadta azt az alkotmánymódosítást, ami a román nyelvet tette meg hivatalos nyelvnek.

 

Körkép.sk, intellinews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!