Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Különös és ellentmondásos helyzet állt elő Koszovó kapcsán, amelynek állampolgárai vízummentességet kaptak az EU-tól, miután az erről szóló javaslatot megszavazták a tagállamok belügyminiszterei. A csavar ott van, hogy Szlovákia (négy másik uniós tagállam mellett) nem ismeri el a Szerbiából egyoldalúan kiváló országot. Ennek ellenére a szlovák belügy, élén Roman Mikuleccel (OĽANO) úgy véli, hogy a kettő nem zárja ki egymást.

 

Az új szabály szerint a koszovói útlevéllel rendelkezők 90 napra vízummentesen utazhatnak be az EU területére. A rendelet az ETIAS európai utazásengedélyezési rendszerbe való beiktatása napán, vagy 2024. január 1-jétől lép hatályba.

 

„Koszovó vízummentessége ugyanolyan, mint a többi nuygat-balkáni országnak adott mentesség, ami 90 napos vízumot biztosít a koszovói állampolgároknak. Természetesen, meg kell várni, hogyan fog ez működni a gyakorlatban, tekintettel arra is, hogy Koszovó azt ígérte az EU-nak, hogy fellép az embercsempészek és a migráció ellen”

 

mondta Mikulec belügyminiszter, aki szerint egy olyan lépésről van szó, ami megkönnyíti az illegális bevándorlók visszatoloncolását.

 hirdetes_810x300  

 

Mikulec szerint az, hogy Szlovákia is támogatta a koszovói állampolgárok vízummentességének javaslatát, még nem jelenti azt, hogy Szlovákia elismerte független államként Koszovót.

 

Szlovákia a területén elő magyar nemzeti közösség miatt nem ismerte el Koszovó egyoldalú kiválását Szerbiából, mert azt a nemzetközi közösség az önrendelkezés elvére alapozta. Szlovákia mellett Spanyolország (a katalánok miatt), Ciprus és Görögország (a ciprióta törökök miatt) valamint Románia (szintén az erdélyi magyar közösség miatt).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!