Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/John Minchillo

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felszólította Németországot, hogy gyorsítsa fel az ígért lőszer átadását Ukrajnának és kezdje meg az ukrán pilóták kiképzését a nyugati vadászgépek használatára. Kuleba emlékeztetett, hogy a német fegyvergyárosok februárban a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián azt mondták, hogy készek muníciót szállítani Ukrajnának, csak arra várnak, hogy a német kormány aláírja a szerződéseket.

 

Kuleba azt is bevallotta, hogy nem számít arra, hogy a nyugati szövetségesek belátható időn belül olyan vadászgépeket adnának át Ukrajnának, amelyekre Kijev eredetileg várt. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ukrán pilótákat akkor is ki kell képezni a modern nyugati vadászgépek használatára, hogy készen álljanak, mire – valamikor a jövőben – megtörténik a gépek átadásáról szóló döntés.

 

Érdemes kiemelni, hogy nem csak Németország, de az egész nyugati világ lőszerhiányban szenved és nem tudja olyan mértékben ellátni Ukrajnát munícióval, ahogy arra az háborúban álló országnak szüksége lenne. Az nem meglepő, hogy Ukrajna a külügyminiszter fenti kijelentéseivel ismét Németországot tette felelőssé valamilyen szállítmány hiánya miatt – pedig például a németek épp most adtak át nehézpáncélosokat, szemben például az amerikaiakkal, akik másfél-két év múlvára tolták ki az Abrams tankok átadását. Egyébként a németek vonakodása mögött nem csak politikai okok húzódnak meg: a szerződések aláírása azt jelenti, hogy a német költségvetés terhére kell ellátni Ukrajnát lőszerrel. És már nem csak a németek vonakodnak, hanem egyre több amerikai politikus veti fel, hogy Ukrajna fizessen az amerikai fegyverszállításokért.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!