Nyitókép forrása: MEHR

 

A Maldív Köztársaság úgy döntött, hogy helyreállítja diplomáciai kapcsolatait Iránnal – közölte az ANI dél-ázsiai hírügynökség online felületén a maléi kormány közleményét idézve.

 

A bejelentést azután tették közzé, hogy Kína, Szaúd-Arábia és Irán a múlt pénteken Pekingben háromoldalú nyilatkozatban tudatta a világgal: ismét diplomáciai kapcsolatra lépnek, és két hónapon belül nagykövetségeket nyitnak egymás országában. Mindemellett a felek hangsúlyozták egymás szuverenitásának tiszteletben tartását és tartózkodásukat a belügyekbe való beleavatkozástól.

 

„Ezen pozitív és üdvözlendő fejlemények fényében a Maldív-szigetek kormánya úgy döntött, hogy újraindítja a diplomáciai kapcsolatokat az Iráni Iszlám Köztársasággal” – áll a közleményben.

 

 hirdetes_810x300  

A Szaúd-Arábia elkötelezett híveként ismert Maldív-szigetek és Irán közötti diplomáciai kapcsolatok 2016. május 17-én szakadtak meg Abdulla Jamín volt elnök hivatali ideje alatt. A kapcsolatokat a közel-keleti békére és stabilitásra gyakorolt veszélyes iráni tevékenységekre és az Indiai-óceáni szigetcsoport békéjének és biztonságának védelmére hivatkozva szakították meg.

 

Rijád 2013 óta elsősorban idegenforgalmi befektetésekkel és mecsetépítéseket szolgáló alapokkal egyre nagyobb szerepet játszik a Maldív-szigeteken, ahol Szaúd-Arábiához hasonlóan túlnyomórészt szunnita muzulmánok élnek.

 

A Maldív-szigetek 1975-ben kötött diplomáciai kapcsolatokat a síita muszlim Iránnal.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!