Nyitókép forrása: defensepost

 

Brüsszelben próbálnak kompromisszumot találni a fogyatkozóban lévő fegyver- és muníciókészletek újratöltéséről. Az elképzelés szerint egy közös kasszát hoznának létre erre a célra, ám már most kemény könyöklések zajlanak a forrásokért. A franciák – Európa egyik legjelentősebb fegyveriparával – azt akarja, hogy az uniós forrásokból csak EU-n belül gyártott fegyvereket lehessen vásárolni. A tengerentúli lobbi viszont szeretné nyitottá tenni a kedvezményezettek körét.

 

A Politico közlése szerint az Európai Parlament illetékes bizottságai között kisebb belharc tört ki az európai védelmi iparának megerősítéséről szóló törvény kapcsán. Az alap egyelőre viszonylag szerény 500 millió eurós keretből gazdálkodik, de van lehetőség a bővítésre.

 

A Politico által kiszivárgotatott kompromisszumos javaslat nyitva hagy egy kiskaput a nem EU-s gyártók előtt is. A kiskapu valójában elég nagy, csak annyi kikötés van a nem európai fegyvergyárak részvételével szemben, hogy az „ne sértse az Unió és az tagállamok biztonsági és védelmi érdekeit”. Ezt a politika úgy magyarázhatja, ahogy akarja.

 

 hirdetes_300x300  

A főleg lengyel, észt, portugál, német és luxemburgi bizottsági tagokból álló frakció kifejezetten az USA és Dél-Korea bevonását szeretné a források merítésébe. Nem csoda, a lengyelek jelentős mennyiségű dél-koreai haditechnikát vásárolnak, a németek pedig az amerikai haditechnika iránt mutatnak érdeklődést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!