Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Martin Meissner, File

 

Az Unian ukrán hírügynökség közlése szerint Svájc úgy döntött, hogy megsemmisíti azokat a légvédelmi rakétákat, amelyek egyébként igen hasznosak lennének Ukrajna számára. Svájc még az 1980-as években vásárolt 60 Rapier föld-levegő rakétarendszert Nagy-Britanniától. Ezek első tételét már le is selejtezték.

 

Jelenleg úgy néz ki, hogy Bernnek eszébe sem jut az Ukrajna számára értékes fegyvereket és rakétákat átadni Kijevnek. Az elmúlt hetekben Svájc látszólag fontolóra vette, hogy feladva több évszázados semlegességi politikáját a Nyugat oldalán szállna be Ukrajna katonai támogatásába. Ennek azonban nincsenek gyakorlati bizonyítékai.

 

A hezitálást viszont az olyan atlantista politikusok, mint például Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter arra használta ki, hogy azt állítsa, „még Svájc is feladja semlegességét” az Ukránok kedvéért – ezzel támasztva alá Szlovákia katonai támogatását Ukrajna irányába.

 

 hirdetes_810x300  

A svájciak álláspontja azért is érdekes, mert nem olyan reexportról van szó, mint ha német tankokat akarnának átadni. Az Unian szerint Bern megtehette volna azt is, hogy visszaküldi a leszerelt egységeket Nagy-Britanniának, amely aztán „igazságos döntést” (értsd: Ukrajnának kedvező döntést) hozott volna az átadásról.

 

Svájc a német tankok esetében sem volt hajlandó belekeveredni Ukrajna felfegyverzésébe. Németország nemrég azzal kereste meg a svájci vezetést, hogy az ott lévő német Leopard tankokat adják át Németországnak, amely így pótolni tudja az ukránoknak átadott tankok hiányát. Ezt Bern elutasította, sőt, még a saját gyártmányú fegyverek és muníció exportját is blokkolta. A lépést kifejezetten azzal magyarázták, hogy a katonai segítséggel sértenék az állam semlegességét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!