Nyitókép: Stock photo

 

Kína gyorsabban fejleszti a hiperszonikus fegyvereit, mint Oroszország, az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) szerint pedig valószínűleg már telepített olyan eszközt, amellyel elérheti az Egyesült Államok Csendes-óceánon található bázisait – írja a HVG.

 

Paul Freisthler, a DIA elemző részlegének vezető tudósa nemrég arról beszélt, hogy Kína legalább 2014 óta tesztel egy hiperszonikus robbanófejjel szerelt interkontinentális ballisztikus rakétát. A szakember úgy véli, hogy Kína és Oroszország is számos sikeres tesztet hajtott végre az ilyen típusú fegyverekkel, ugyanakkor Peking mind a rendszerek számát, mind pedig az azt kiszolgáló infrastruktúra tekintetében előrébb jár Moszkvához képest.

 

A Kínai Aerodinamikai Akadémia korábban arról beszélt, hogy három olyan hiperszonikus szélcsatornát is üzemeltetnek, amelyekben a hangsebesség 8, 10 és 12-szeresét tudják szimulálni. Emellett állítólag olyan hajtóművön is dolgozik a távol-keleti ország, ami megkétszerezi a hiperszonikus rakéták sebességét.

 hirdetes_300x300  

 

Az oroszoknak a DIA szerint összesen három rendszerük van, amelyek közül legalább egyet a tengerről lehet indítani, ami a hangsebesség 8-szorosára gyorsulni képes rakétát tud kilőni.

 

Hogy az Egyesült Államok hogyan áll ezen a téren, egyelőre nem tudni. A Lockheed Martin 2022 nyarán arról számolt be, hogy az USA-nak is van már hiperszonikus fegyvere, ráadásul kettő is: egy levegőből és egy földről indítható fegyvert is sikerült kifejleszteni, és mindkettő tesztje sikeres volt. Arról viszont nem érkezett jelentés, hogy ezeket már telepítették volna egy hajóra, repülőgépre vagy a szárazföldre. A lézerfegyverek viszont nagyon közel kerültek a bevetéshez.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!