Nyitókép: ČTK/Antti Aimo-Koivisto

 

A volt orosz elnök szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság egy szánalmas nemzetközi szervezet, amennyiben egy orosz rakéta eltalálná az épületét, akkor a NATO nem indítana háborút Oroszország ellen.

 

„Szörnyű következményei lesznek a nemzetközi jogra nézve a Nemzetközi Büntetőbíróság Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni elfogatóparancsának” – közölte Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese hétfőn. Az MTI beszámolója szerint a volt orosz elnök és miniszterelnök a Telegramon azt írta a testület bíráiról, hogy egy olyan bíróság elé citálnák egy „atomhatalom elnökét”, melynek az ország nem tagja.

 

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) március 18-án adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, mert szerintük alapos a gyanú, hogy személyes büntetőjogi felelősség terheli ukrán gyerekek megszállt ukrajnai területekről történt Oroszországba deportálása miatt – márpedig ez háborús bűncselekménynek számít.

 hirdetes_300x300  

 

Medvegyev azt is megjegyezte, hogy az ICC már akkor hitelét vesztette, amikor nem tett semmit az Egyesült Államok afganisztáni és iraki háborús bűntetteinek kivizsgálására, és hozzátette, hogy szerinte

 

a NATO nem fog háborút indítani akkor sem, ha egy az Északi-tengerről indított orosz hiperszonikus rakéta csapást mér a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság épületére.

 

Medvegyev ezt azzal magyarázta, hogy szerinte a bíróság pusztán „egy szánalmas nemzetközi szervezet, nem egy NATO-tagország lakossága”, és „senki sem fogja sajnálni őket“. A bíráknak azt javasolta, hogy „kémleljék az eget“.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!