Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Roman Chop

 

Reggel rendkívüli erejű robbanás rázta meg a Krímet, az ukránok azt állítják, hogy az orosz cirkálórakéta-készletek egy jelentős részét sikerült megsemmisíteniük. Közben továbbra is kemény harcok folynak Bakhmutnál, ahol azonban a nyugati elemzések szerint az oroszok kezdik elveszíteni a kezdeményezést. Ellenben egy másik kulcsfontosságú város, Avdijivka sorsa is kezd megpecsételődni, amit az oroszok már harapófogóba fogtak, és hamarosan bekeríthetnek. A várost védők sok jóra nem számíthatnak.

 

Jelentések szerint a reggeli krími csapásra Dzsankoj térségében került sor. Az ukránok egy kínai gyártmányú felderítődrónra szereltek robbanószerkezetet, ez okozta a detonációt. Kijev állítása szerint orosz cirkálórakéta-raktárra mértek megsemmisítő csapást.

 

Bakhmutban is kritikus a helyzet. Az oroszok elérték Hromovét, Bakhmut nyugati részét, a Wagner-csoport egységei pedig délnyugat felől törnek előre. Állítólag az elmúlt napokban az ukránok ellentámadásba lendültek Bakhmut nyugati-délnyugati részében, de ennek eredményéről vagy kudarcáról egyelőre nem tudni érdemi információkat, bár a britek és az amerikai ISW szerint az oroszok lendülete megakadt (egyelőre ez az információ sem látható bizonyítottnak).

 

Bár a világ Bakhmutra figyel, máshol is kritikussá vált a helyzet a fronton. A Donyeck megyei Avdijivkát az oroszok kezdik harapófogóba szorítani, és hamarosan bekeríthetik. Sokan úgy vélik, ez a város lesz a következő Bakhmut. Az ukránok az orosz támadások fokozódására számítanak a térségben, ahol az oroszok szokatlanul gyakran használják légi egységeiket.

 

A várost ugyanakkor H-59, H-101, H-555 és Sz-300 rakétákkal támadják. A nyugati elemzések szerint azonban az oroszok nem fogják tudni fenntartani az Avdivijka elleni harcok intenzitását, kifulladnak, mielőtt áttörést érnének el. Ezeket a megállapításokat érdemes fenntartásokkal fogadni, a britek és az ISW is egyre gyakrabban kerül önellentmondásba.

 

 

Érdemes kiemelni néhány más szakértő megállapításait. Robert C. Castel a Facebook-oldalán például arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugati sajtó mintha figyelmen kívül hagyná az ukrán sikereket, és csak a kudarcaikkal lenne elfoglalva:

 

„Ami a térképekről leolvasható, az igen egyértelmű. Orosz sikerek a bakhmuti frontszakaszon, orosz kudarcok Vuhledarnál. Az összes többi szektorban, keleten a helyzet változatlan. Furamód, az a nyugati média amelyik a háború eleje óta fegyelmezett madárrajként reagál az ukrán propaganda minden rezdülésére, már néhány hete a putyini agymosoda uszályába került”

 

írta. Vuhledar nagyjából egy napig szerepelt a hírekben, pedig ott az oroszok súlyos veszteségeket szenvedtek egy páncélos csatában, ami egyértelműen ukrán sikernek könyvelhető el. Megjegyezzük, a nyugati sajtó a tavalyi évhez képest már kevésbé fókuszál Ukrajnára. A címlapok kiemelt helyeit átvette Kína, Trump, Irán, bankválság és más, elsősorban amerikai belpolitikai témák.

 

Szintén figyelemre méltó Demkó Attila biztonságpolitikai elemző Facebook-bejegyzése, aki Avdijivkával kapcsolatban a következőket írta:

 

„Avdiivka stratégiai fontosságú ukrán erőd. (…) Nos, lehet, hogy a jelenlegi front legnagyobb és legfontossabb erődjét bekerítik az oroszok – és akkor hiába a remekül kiépített állások, fel kell adni, vagy bent veszik mindenki. Avdiivka a szeparatisták számára a leggyűlöltebb ukrán erőd, mert innen lőtték Donyecket, a védői nem sok jóra számíthatnak”

 

írta Demkó.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!